Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kristinusko perustuu myytteihin

Miksi kaikkivaltias ei poista pahuutta? kysyy lääkäri Hannu Hurri (Kouvolan Sanomat 1.6.) Miksi Hän vaikenee? Mikä on totta, mikä tarua?

Vastaan Hurrille että noin on siksi, koska uskonnot perustuvat myytteihin. Myytti on tarina tai uskomus, joka selittää asioita, joista ei ole ensi käden tietoa tai joiden paikkansapitävyyttä ei voida todistaa.

Myös kristinusko, luomiskertomus ja Raamatun Jumala perustuvat myytteihin. Raamatunkin Jumala on sepitteellinen toimija ja mykkä.

Raamatullinen alkukuvaus ei ole lajissaan alkuperäisin vaan se on lainattu tuhansia vuosia itseään vanhemmilta mesopotamialaisilta kulttuureilta, jotka olivat hiekkaan hautautuneina unohtuneina tuhansia vuosia, kunnes jäljille löydettiin 1800-luvun puolivälin vaiheilla.

Siellä ovat länsimaisen kulttuurin todelliset juuret niin lakien kuin tieteidenkin osalta. Sieltä luomismyytit omaksuttiin Raamattuun.

Kristillisen opetuksen tuloksena Suomessa ja läntisessä maailmassa uskotaan yleisesti Raamatun Jumalaan, jolla on yksi poika, joka on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Mutta juutalaisten mukaan Jahve on perheetön yksinvaltias.

Harva näyttää tietävän, että kristinusko vääristeli alkuperäisen juutalaisen messiasnäkemyksen, jossa odotettiin vahvaa soturikuningasta, ei ihmeitä tekevää "filosofia" joka olisi taivaallista sukua. Useimpien juutalaisten käsityksen mukaan Messiaan ei pitänyt kärsiä ja kuolla.

Fundamentalistikristityt eivät suostu uskomaan, että juutalaisten alkuperäisenä haaveena oli voittoisa soturikuningas, joka alistaisi kansat takomaan miekat auroiksi ja toteutuisi ikuinen rauhan aika.

Esko Aspivaara