Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Toivotaan, että ulkoistamispäätös ei anna vihjettä, mihin suuntaan hyvinvointialueen politiikkaa viedään

Hyvinvointialueen hallitus jatkaa Kymsoten linjalla ja päätti kokouksessaan ulkoistaa Kouvolan psykiatriset erikoislääkäripalvelut.

Vuonna 2019 Kymsoten hallitus ulkoisti eteläisen Kymenlaakson psykiatrian erikoislääkäripalvelut vetoamalla lääkäripulaan. Kymsoten hallituksen kuningasajatus oli, että yksityinen palveluntarjoaja sitä voisi helpommin löytää. Kukaan ei ole onnistunut kertomaan saati todistamaan, miksi yksityinen toimija onnistuisi tässä paremmin kuin iso hyvinvointialue.

Päätös aiheuttikin lähinnä kaaosta ja aiemmin rakennettujen hyvien käytäntöjen romuttamista. Jonot ovat olleet edelleen laittoman pitkiä, lääkäreitä ei ole ollut sen enempää kuin aiemmin, työympäristössä käynnistyi muutoksia, jotka aiheuttivat kovan hoitajapaon. Myös valvonnassa havaittu suuria puutteita.

Tästä kaikesta huolimatta aluehallitus jatkoi uskomista ulkoistuksen auvoon ja päätti ulkoistaa lääkäripalvelut. Merkillisintä on, että sillä ei ollut käytettävissä mitään tarkempaa dataa siitä minkälaisia vaikutuksia ulkoistamisesta on etelässä ollut. Luulisi, että yli 3 vuotta jatkunut “kokeilu” etelässä olisi tuottanut sellaisia johtopäätöksiä ja vertailuja, joita olisi voitu tuoda päätöksenteon tueksi. Nyt päätös tehtiin täysin tiedolla johtamisen periaatteiden vastaisesti – mielestäni ideologisin perustein.

Mielestäni hyvinvointialue voi olla itse houkutteleva työnantaja lääkäreille ja hoitohenkilöstölle, kunhan työmäärä ja henkilöstöresurssit kohtaavat. Myös työn organisoimisen kannalta lienee järkevämpää, että Kymenlaakson psykiatrian erikoislääkärit ovat koko alueen käytössä, ja vain kysyntäpiikit hoidetaan suoraan tarvittaessa ostopalveluina.

Esitykseni, jonka myötä kilpailutusta ei olisi käynnistetty, vaan asiaa olisi tarkasteltu koko Kymenlaakson osalta uudelleen, kun eteläisen Kymenlaakson sopimus päättyy, kaatui äänin 9-4. Sitä kannatti myös perussuomalaisten Mikko Jaanu ja äänestyksessä Samuli Sibakoff sekä Keskustan Markku Pakkanen.

Aluehallinnon rakentaminen on saanut Kymenlaaksossa monella tapaa hienon alun. Henki on ollut rakentava. Toivotaan, että ulkoistamispäätös ei anna vihjettä, mihin suuntaan politiikkaa ollaan viemässä, tai itseasiassa, mitä polkua ollaan edelleen jatkamassa. Tarvitaan uusia näkemyksiä. Ulkoistuspäätös jatkaa sopan sekoittamista täysin samoin reseptein kuin Kymsote sitä on tähän asti hämmentänyt.

Joona Mielonen (vas.),

aluehallituksen jäsen