Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Laki seksuaalirikoksista muuttuu oikeaan suuntaan

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sai maanantaina maaliin lakiuudistuksen, jota hän itse luonnehti hallituskauden tärkeimmäksi. Eduskunta hyväksyi muutoksen seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Jatkossa raiskauksen tunnusmerkit täyttyvät, jos uhri ei anna suostumusta yhdyntään.

Suomi seuraa lakimuutoksella eurooppalaista käytäntöä. Ruotsi otti käyttöön vastaavan mallin muutama vuosi sitten. Eduskunnan hyväksymä laki astuu voimaan ensi vuoden alussa.

Toinen merkittävä asia lakiuudistuksessa on aikuisen lapsiin kohdistamien seksuaalirikosten tuomioiden koveneminen. Laki lähtee siitä, että aikuisen harjoittama seksi alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on aina tuomittavaa. Uusi laki muuttaa lapsiin kohdistuneet hyväksikäyttörikokset pääsääntöisesti raiskauksiksi. Rikosnimikkeen muutos koventaa automaattisesti tuomioita. Laki ei kuitenkaan kriminalisoi nuorten keskinäistä seksiä.

Laki muuttaa myös seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä. Jatkossa muukin kuin fyysinen kajoaminen voi olla tuomittavaa. Myös toista henkilöä esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen on ensi vuoden alusta lukien rangaistavaa.

Lakimuutos sopii hyvin kansalaisten oikeustajuun. Ihmiset ovat kritisoineet seksuaalirikoksista annettuja tuomioita liian alhaisiksi. Perusteluna kritiikille on ollut se, että rikoksen uhriin jää raiskauksesta tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä ikuinen jälki. Myös lapseen kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö sotii kansalaisten oikeustajua vastaan. Vanhempi käyttää auktoriteettiaan häikäilemättömästi lasta kohtaan syyllistyessään seksuaalirikokseen.

Lakimuutos on hyvä esimerkki siitä, että lainsäädäntöä pitää tarvittaessa päivittää. Poliisille uusi laki tuo myös tutkinnallisia haasteita. Raiskauksen tunnusmerkistö täyttyy, kun uhri ei anna suostumasta seksiin. Näyttö suostumuksen puutteesta on siis olennaista. Usein ollaan kuitenkin sana sanaa vastaan -tilanteessa. Tämä tuo haasteita tutkintaan ja oikeuskäsittelyyn.

Olennaista on kuitenkin lain hengen muutos. Suunta on nyt oikea. Se huomioi aiempaa paremmin uhrin aseman.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.