Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tavoitteeksi Itä-Suomi 2.0

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on asettanut valtiosihteerityöryhmän, jonka tehtävänä on 16.8. mennessä selvittää, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut itäisen Suomen talouteen ja millaisia toimenpiteitä alueen elinvoiman vahvistamiseksi tarvitaan. Tässä Itä-Suomella on mahdollisuus olla yhtenäisenä vahvistamassa koko alueen tulevaisuudenuskoa ja elinvoimaisuutta.

Puheet Itä-Suomen kasvuohjelmasta nykyisen maakuntarakenteen pohjalta on syytä unohtaa. Se johtaa vain tehottomuuteen ja kestämättömään kehitykseen. Aluekehitys- ja elinvoimatyön pohjaksi Itä-Suomi tarvitsee uuden yhteisen alueellisen vision. Mielestämme visiotyön tulisi nopeasti johtaa Itä-Suomen maakuntien yhdistämiseen, koska kunnollinen Itä-Suomi 2.0 -visio ei onnistu ilman yhteisiä rakenteita.

Maailma ja Suomi sen mukana ovat muuttuneet ja muuttuvat lähivuosina nopeasti. Venäjä ei suinkaan ole Suomen ja Itä-Suomen ainoa haaste. Etenkin Itä-Suomi on ollut jo pitempään lohduttomassa kierteessä. Kehitys haastaa yhä selvemmin myös hajautetun hyvinvointivaltion perusrakenteita.

Tuleva kehitys on koko ajan ennusteista selvästi nähtävissä, mutta rohkeutta ja kykyä ajatella asioita uudella tavalla on liian vähän ja energia menee polkuriippuvaisesti olemassa olevien rakenteiden puolustamiseen. Nykyiset rakenteet omine hallintoineen ovat esteenä rajat ylittävälle yhteistyölle ja alueiden uusiutumiselle.

Jarmo Vauhkonen

Mikkeli

Aulis Tynkkynen

Loviisa ja Savonlinna