Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Olisiko aika lopettaa valittaminen kuntaliitoksesta?

Kuusaalaiset jatkavat itkemistä, kuinka heiltä on viety kaikki (4.7. Ilkka Hyvärisen mielipidekirjoitus). Pitäisi palata aikaan ennen liitosta.

Mitä oli ennen liitosta? Oli kaksi hyvin menestynyttä kuntaa, Valkeala ja Kouvola, joilla talous oli hyvässä kunnossa. Oli kaksi isoa puuteollisuuskuntaa, Kuusankoski ja Anjalankoski, joiden talous oli huonossa kunnossa, mikä oli ihmeellistä, koska kunnissa oli isoja teollisuuslaitoksia. Kummatkin olivat vasemmistovetoisia.

Ilkka Hyvärinen syytti oikeistolaista politiikkaa talouden tilasta, vaikka kaiketi koko ajan sosiaalidemokraatit ovat olleet ykköspuolue.

Jaala ja Elimäki selvisivät valtionavuilla. Tässähän todellisuus on.

Kuusankoskelta kuuluu näitä kirjoituksia edelleen, että pitäisi erota Kouvolasta. Muisti on lyhyt.

Kaikilta on viety. Myös keskusta on menettänyt muun muassa hätäkeskuksen, hovioikeuden, hallinto-oikeuden, ja paljon liiketiloja on tyhjänä.

Kaupungilla on oltava kuitenkin keskus, jossa on kaikille yhteisiä tiloja ja toimintoja. Yhteen hiileen puhaltamisesta on puhuttu, ja nurkkakuntaisuus on unohdettava.

Omasta sairaalasta on paljon puhuttu, ja sen rakentamista siirrettiin ja siirrettiin. Sairaalan paikasta oli kysymys. Kuusankoskelaiset halusivat sairaalan kaiketi mäelle. Se on varmaan totta, että tällä Ratamon hinnalla olisi saatu silloin kaksi kertaa isompi leikkaava sairaala, jos päätös olisi tehty heti.

Jos katsotaan Kouvolan karttaa ja ihmisten kulkemista sairaalaan, keskusta on paras paikka tai sitten marketalue olisi ollut toinen.

Aikoinaan, kun Valkeala ja Kouvola suunnittelivat yhdistymistä, olisi se pitänyt viedä loppuun. Näin olisi saatu voimakas taloudellisesti hyvässä kunnossa oleva kunta.

Ensimmäisessä äänestyksessä Valkeala päätti liittyä Kouvolaan yhden äänen enemmistöllä. Sitten löydettiin muotovirhe, ja pidettiin uusi kokous, jossa Valkeala yhden äänen enemmistöllä ei liittynyt Kouvolaan. Silloin Valkeala ei ollut valmis, mutta silloin se olisi pitänyt tehdä.

Myöhemmin nämä naapurikunnat olisivat pyytäneet päästä mukaan. Tämä järjestys olisi varmaan ollut kaikkein paras.

Raimo Sävilä

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.