Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kymenlaakson kuntien ja hyvinvointialueen täytyy varata rahoitusta järjestöille

Kymenlaakson hyvinvointialue vastaa ensi vuoden alusta lähtien alueensa asukkaiden sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Vastuu kymenlaaksolaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä jakautuu jatkossa sekä hyvinvointialueen että alueen kuntien kesken.

Sosiaali- ja terveysjärjestöiltä löytyy osaamista ja toimintaa, joiden avulla ne voivat tukea sekä kuntia että hyvinvointialuetta niiden tärkeissä tehtävissä. Pelkästään Kymenlaaksossa on yli 320 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta kattaa ihmiselämän koko kirjon aina lapsiperheiden tuesta ikäihmisten apuun ja palveluihin asti.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avulla vakavasti sairas ihminen voi saada vertaistukea saman kokeneelta tai yksinäinen löytää ystävän. Lisäksi lähisuhdeväkivaltaa tai yllättävän kriisin kohdannut voi sote-järjestöjen kautta saada apua vaikeaan elämäntilanteeseensa. Sote-järjestöjen harrastus- ja liikuntaryhmistä ihminen voi saada toiminnan ohella seuraa. Perhekahviloiden tai päiväkeskusten tapaiset avoimet kohtaamispaikat puolestaan tuovat ihmisen arkeen rytmiä ja mielekästä tekemistä.

Hyvinvointialueiden valmistelussa on ilmaistu halu huomioida järjestöjen toimintaedellytykset myös taloudellisessa mielessä, ja tämän tahdon tulee säilyä myös uudistuvissa kunnissa. Järjestöjen toiminnan tukemisella varmistetaan järjestöjen tarjoaman tuen ja avun jatkuminen niin hyvinvointialueella kuin kunnissakin. Jotta Kymenlaakson hyvinvointialue ja kunnat saavat järjestöjen osaamisen ja monimuotoisen toiminnan tehtäviensä tueksi, hyvinvointialueen ja kuntien on syytä huomioida järjestöjen avustukset tulevissa vuoden 2023 talousarvioissaan.

Anne Knaapi, Anita Hahl-Weckström

Knaapi on Soste Suomen sosiaali ja terveys ry:n johtaja ja varapääsihteeri. Hahl-Weckström on Järjestöjen sote-muutostuen hankepäällikkö.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.