Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Bioetanolista ei näytä tulevan lottovoittoa Myllykoskelle – Pettymyksistä huolimatta hanketta on syytä tukea

Bioetanolitehtaan rakentaminen Myllykosken paperitehtaan vanhoihin tehdassaleihin alkaa näyttää päivä päivältä enemmän unelmalta kuin toteutuvalta hankkeelta. Paperitehtaan lakkautuksesta on kulunut yli kymmenen vuotta, ja lähes yhtä kauan alueelle on suunniteltu bioetanolitehdasta.

Toiveet merkittävän toimijan sijoittumisesta Myllykoskelle heräsivät vuonna 2014, kun Aate Laukkanen toi tehdassuunnitelmansa paikkakunnalle. Hanke kariutui lopulta rahoituksen puutteeseen ja ongelmiin raaka-aineen saannissa.

Rahoittajat vaativat viljelijöiltä oljen toimitussopimuksia ennen tehtaan perustamista. Monet viljelijät vaativat taas tehtaan perustamista ennen nimien laittamista raaka-aineen toimitussopimukseen.

Vantaalainen Redeve oy osti Myllykosken tehdasalueen vuonna 2018. Helmikuussa 2021 Kouvolan Sanomat kertoi, että bioetanolitehdasta suunnitellaan taas mutta uusin voimin.

Redeven toimitusjohtaja Jari Lahtinen kertoi tuolloin, että yhtiö oli etsinyt alueelle isoa biotaloustoimijaa jo pidemmän aikaa. Kun sellaista ei ollut löytynyt, päätti Lahtinen lähteä itse edistämään hanketta yhteistyökumppanien kanssa.

Lahtinen oli vakuuttunut, että raaka-aineen saannista ei tule ongelmaa. Hän kertoi, että hankintaan satsataan niin paljon resursseja, että siinä tullaan myös onnistumaan.

Myllykosken Bioetanoli on kuitenkin törmännyt vanhaan ongelmaan: oljen hankkimiseen ei ole löytynyt niin kustannustehokasta tapaa, että riittävä määrä viljelijöitä saataisiin mukaan.

Yhtiö pohtii nyt järviruo'on hyödyntämistä bioetanolin valmistuksessa, seuraa korjuutekniikoiden kehitystä ja selvittää omistussuhteiden ja lupa-asioiden vaikutusta kokonaisuuteen.

Kahden tehdashankkeen aikana toimijoilta on kuultu niin vakuuttavia puheenvuoroja bioetanolitehtaan mahdollisuuksista, että kaupunkilaisten toiveet ovat voineet nousta korkealle. Moni on pettynyt tehdashankkeiden toistuviin takaiskuihin.

Vajaan kymmenen vuoden odotuksen jälkeen on järkevää varautua siihen, että bioetanolista ei ole lähiaikoina tulossa pikavoittoa rakennemuutoksen kolhimalle alueelle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki suunnittelu olisi turhaa. Myllykosken Bioetanolin kaltaisia hankkeita on syytä arvostaa ja tukea.