Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Raju hintapiikki supisti reilusti sähköyhtiöiden tuotetarjontaa

Jos Kouvolassa asuva sähkön kuluttaja halusi tämän viikon perjantaina ostaa uuden sähkösopimuksen, paikallisilta KSS Energialta ja Kymenlaakson Sähköltä olisi löytynyt vain neljä eri sopimusvaihtoehtoa.

Arvonlisäverollinen sähköenergian hinta olisi ollut halvimmillaan 21,9 senttiä kilowattitunnilta. Toissa vuonna sähköenergian hinta pyöri halvimmillaan 4–6 sentissä kilowattitunnilta.

Tilanne on vaikea niin sähköasiakkaille kuin sähköyhtiöille.

Monen asiakkaan on pakko miettiä sähkön kulutustaan, sillä varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa sähkölaskun loppusumma on voinut olla suoranainen järkytys.

Yhtiöillä on taas kova paikka haarukoida sopimusten hinta oikein siten, että sähköä ei myydä liian halvalla eikä liian kalliilla.

Jos yhtiö erehtyy painamaan esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen hinnan liian alas, nousevien hintojen jatkuessa yhtiö on vaikeuksissa. Jos taas hinta haarukoidaan liian ylös, asiakkaat äänestävät jaloillaan ja hankkivat sopimuksen edullisemmalta yhtiöltä.

Tilanteen arvaamattomuudesta kertovat erilaiset näkemykset tulevasta talvesta.

Toiset katsovat, että sähkö ei Suomessa riitä, vaan maassa tarvitaan talvella säännöstelytoimia. Toiset taas odottavat tilanteen rauhoittuvan viimeistään joulukuussa, jolloin Olkiluodon kolmas ydinreaktori otetaan suunnitelmien mukaan säännölliseen sähköntuotantoon.

Suomessa on keskusteltu sähkön hintakatosta ja tehoreservin käyttöönotosta tulevana talvena. Tehoreservi ottaa sähkömarkkinoilta pois 600 megawattia.

Energiavirasto järjesti tehoreservistä tarjouskilpailun, jonka perusteella valitaan reservivoimalat. Edelliset reservissä olleet voimalat olivat Meri-Porin voimala, Naistenlahden 1-voimala Tampereella ja Kymijärven voimala Lahdessa.

Seuraavat reservivoimalat olisivat poissa markkinoiden käytöstä marraskuusta alkaen ensi vuoden lokakuuhun asti. Järjestelmä turvaa sähkön toimitusvarmuuden niissä tilanteissa, joissa sähkön markkinaehtoinen tarjonta ei riitä kattamaan Suomen sähkönkulutusta.

Perusteet reservikapasiteetin käyttöönotolle ovat siinä tapauksessa, jos kaikki markkinaehtoisesti tarjotut resurssit on jo otettu käyttöön eikä sekään riitä.