Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ennaltaehkäisy on tehokkainta kirjanpainajan torjunnassa

Riku Rinnekangas esitti kirjanpainajatuhoihin ratkaisuksi muun muassa metsien jatkuvaa kasvatusta ja suojelua (KS 17.8.). On tärkeää huomata, että kirjanpainajatuhoriski liittyy sekä talouskäytössä että suojelussa oleviin kuusimetsiin ja kaikkiin kasvatusmenetelmiin.

Toinen perättäinen kuuma kesä on stressannut kaakon metsiä ja suosinut kirjanpainajaa. Peruslajistoon kuuluva hyönteinen pystyy suotuisissa olosuhteissa lisääntymään nopeasti ja iskeytymään joukkovoimalla myös terveisiin puihin.

Tuhot alkavat useimmiten tuulenkaadoista, myrskytuhopuista tai kuivuuden stressaamista puista. Tuholainen iskeytyy järeisiin kuusen runkoihin, joissa on tuoretta nilaa toukkien ravinnoksi. Sen sijaan kuivuneissa kuusissa se ei pysty enää lisääntymään.

Jaksollisen kasvatuksen metsissä tuhoriski kasvaa etenkin uudistushakkuukohteiden reunapuustoissa, jotka altistuvat paahteelle ja tuulituhoille. Riskiä voidaan pienentää hakkuun suunnittelulla.

Sekametsän kasvatus hajauttaa riskiä, mutta järeät kuuset ovat niissäkin alttiina tuhoille, jos ne ovat stressaantuneita ja/tai tuholaiskanta on korkealla.

Jatkuvan kasvatuksen usein toistuvissa poimintahakkuissa korostuu huolellisen työskentelyn merkitys, jotta vältetään kasvatettavien puiden juuristo- ja latvusvauriot, jotka altistavat seuraustuhoille. Myös tässä menetelmässä tuulenkaatopuut lisäävät tuhoriskiä.

Suojelualueilla kuusikoiden elinvoiman luontainen hiipuminen ikääntymisen myötä ja tuulenkaadot lisäävät tuhoriskiä. Suojelukohteissa tuhojen torjuntakeinot ovat vähissä ja vaarana on kirjanpainajan leviäminen ympäröiviin metsiin.

Lämpenevässä ilmastossa on entistäkin tärkeämpää pitää huolta kuusikoiden elinvoimasta ja kasvukunnosta. Kuusta ei tule kasvattaa kuivilla kasvupaikoilla oli metsänhoitomenetelmä mikä tahansa ja ikääntynyt puusto kannattaa uudistaa ajoissa.

On myös tärkeää pitää tuulenkaatojen ja muun vastaavan lisääntymismateriaalin määrä metsissä alhaisena, jotta kirjanpainajan ja muiden tuhohyönteisten kannat eivät pääse kasvamaan epideemiselle tasolle.

Jouni Väkevä, Juho Kokkonen

Kirjoittajat ovat Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö ja metsähoidon asiantuntija.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.