Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pohjola ja Baltia hakevat lujaa puolustusyhteistyötä, joka muuttaa Itämeren tilannetta ratkaisevasti

Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusministerit kertoivat perjantaina tiivistävänsä puolustusyhteistyötä. Se ei yllätä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan patisti Suomen ja Ruotsin hakemaan Nato-jäsenyyttä. Se avaa mahdollisuuden vahvistaa yhteistä puolustusta Itämeren alueella.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi, että Pohjolan maat ja Baltia ovat pitkälle samoilla linjoilla Itämeren puolustamisessa. Kun on yhteinen vihollinen, sama sävel tuntuu löytyvän helposti. Kuvaavaa on, että tulevaa yhteistyötä rakennetaan kovalla vauhdilla, vaikka Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ei ole vielä ratifioitu kaikissa sotilasliiton jäsenmaissa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa päivä päivältä enemmän Pohjois-Euroopan turvallisuustilanteeseen. Suomi ja Ruotsi ovat osittain jo nyt mukana yhteisrintamassa, joka rakentaa tulppaa Venäjän härskille voimapolitiikalle. Se ei kuitenkaan poista sitä, että Itämerellä on suuri merkitys myös Venäjälle. Jo pelkästään Pietarin asema Suomenlahden pohjukassa vahvistaa Venäjän intohimoa Itämerta kohtaan.

Ruotsi ilmoitti puolustusministerien tapaamisessa vahvistavansa reippaasti Itämeren suurimman saaren Gotlannin linnoittamista. Puolustusministerit kokoontuivat juuri Gotlantiin, mikä tuskin on sattumaa. Gotlannin puolustusvalmius on tärkeää myös Suomen kannalta. Saari sijaitsee strategisesti äärimmäisen herkällä paikalla.

Sotaretki Ukrainaan on aiheuttanut myös Venäjän laivastolle merkittäviä tappioita. Kirvelevin oli laivaston lippulaivaksi kutsutun Moskvan tuhoutuminen Mustallamerellä. Tämä on varmasti pantu merkille myös Itämeren ympärillä. Venäjän laivaston iskukyvyn heikkeneminen tuskin harmittaa Itämeren rannoilla.

Antti Kaikkonen sanoi Ylen haastattelussa, että Naton läsnäolo Suomessa ja Ruotsissa on vielä keskustelematta. Kaikkonen kuitenkin halusi korostaa olevansa avoin kaikille vaihtoehdoille. Epäilemättä keskustelua Naton mahdollisista tukikohdista tai pysyvistä joukoista Suomessa käydään myös eri puolueiden välillä. Jos asiaa katsoo Naton kannalta, Suomen vahva kansallinen puolustus herättää sotilasliitossa luottamusta. Se voi vaikuttaa Naton näkemykseen tukikohtien tarpeellisuudesta.