Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valtion rahoituspaketti energiayhtiöille ei ole vastikkeetonta rahaa – valtion lainaan turvautuvat yhtiöt pulittavat kovaa korkoa

Maailman energiamarkkinat ovat sekaisin. Sota Ukrainassa on nostanut energian hintaa ja tehnyt tulevaisuudennäkymästä sekavan. Lisähaasteita aiheuttaa tulevaisuuden sähkötoimitusten myyminen pörssissä. Sähköpörssin vakuusvaatimukset ovat kiristyneet. Ostajan pitää pystyä hankkimaan sähköä muualta, jos myyjä ei pysty toimittamaan lupaamaansa sähköä. Koska sähkö on kallistunut rajusti, vakuutusvaatimukset ovat moninkertaistuneet.

Suomen hallitus rakensi viikonlopun ja maanantaiaamun aikana pikavauhtia hätärahoituspaketin, jolla turvataan suomalaisten sähkönmyyjien vakuudet. Hallituksen rahoituspaketin katto on kymmenen miljardia euroa. Energiayhtiö maksaa valtion takaamasta tai antamasta lainasta kovaa korkoa. Markkinakoron päälle pitää maksaa vähintään kymmenen prosentin marginaali.

Laina-aika on kaksi vuotta. Muutkin lainaehdot ovat kireät. Yhtiön avainhenkilöille ei voi maksaa kannustinpalkkioita, jos se on turvautunut valtion tukipakettiin. Lainan ehdot ovat niin tiukat, että energiayhtiöt turvautuvat siihen vasta äärimmäisessä hädässä.

Rahoituspaketti on pääasiassa vastaus Fortumin ahdinkoon, joka tuottaa yli kolmanneksen Suomen sähköstä. Fortumin tulos romahti toisella vuosineljänneksellä yli yhdeksän miljardia tappiolle. Syynä tähän olivat Fortumin tytäryhtiön, saksalaisen Uniperin tappiot. Uniper taas konttasi siksi, että yhtiö joutui korvaamaan Venäjältä normaalisti hankkimaansa kaasua huomattavasti kalliimmalla muualta.

Eduskunta käsittelee hallituksen valmisteleman tukipaketin jo tiistaina. Se kuvaa sekaisin olevien markkinoiden luomaa painetta. Valtio haluaa estää kannattavien suomalaisten sähkönmyyjien ahdingon. Valtion rahoituspaketti on helpotus myös monille kunnille, jotka omistavat Suomessa sähköyhtiöitä. Kunnilla ei olisi ollut mahdollisuutta vastaavanlaisen rahoitusratkaisun synnyttämiseen.

Sähkömarkkinoilla ei ole näköpiirissä rauhoittumista. Yksittäinen kansalainen voi taklata sähkön kallistumista parhaiten pihistelemällä kulutusta. Kun sähkön kysyntä laskee, hintojen nousupaine tasaantuu.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.