Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hoitajien työkiista on kiristynyt äärimmilleen

Hoitajien mielenosoitus Helsingissä perjantaina todisti, että pitkään vellonut eripura alan työehdoista on kärjistynyt äärimmilleen. Hoitajia kiehuttaa se, että eduskunta on säätämässä lakia, joka pakottaa tekemään töitä lakon aikana. Keskiviikkona Helsingin käräjäoikeus oli kieltänyt hoitajajärjestöjen suunnittelemat lakot sairaaloiden teho-osastoilla.

Hoitajia edustavat Tehy ja Super ovat työehtoneuvotteluissa hakeneet yleistä linjaa isompia palkankorotuksia. Myös työolojen parannus on ollut vahvasti agendalla. Sopua on haettu ensin normaalilla kaavalla työehtosopimusneuvotteluissa, sittemmin valtakunnansovittelijan pakeilla. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kuvasi tiistaina neuvottelutilannetta hyvin vaikeaksi.

On hälyttävää, että työehtoneuvottelut ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa asioita puidaan käräjäoikeudessa tai eduskunnan suuressa salissa. Tähän on tultu siksi, että hoitajajärjestöt esittivät yleisen tason ylittäviä palkankorotusvaatimuksia jo vuonna 2019. Seuraavan vuoden alussa iski korona, joka lisäsi hoitoalan töitä, muutti työn sisältöä ja kasvatti työpaineita. Patoutuneet odotukset yhdistettynä kasvavaan työtaakkaan ovat saaneet hoitajat penäämään oikeuksiaan kovilla panoksilla.

Työnantajapuoli kärvistelee koronan ja Venäjän Ukrainassa käynnistämän sodan takia vaikeassa taloustilanteessa. Suomeen ennustetaan taantumaa, julkinen talous velkaantuu ennätysvauhtia eikä kriisin päättyminen ole näköpiirissä. Työntekijöiden vaatimukset ovat koventuneet, samaan aikaan työnantajan maksukyky on heikentynyt.

Suomalainen terveydenhuolto on kansainvälisesti arvostettu. Hoitajat ja lääkärit ovat saaneet hyvän koulutuksen, ja järjestelmä tähtää siihen, että kaikilla suomalaisilla on yhtäläinen oikeus hyvään hoitoon. Äärimmilleen kärjistynyt kiista on hätkähdyttänyt kansalaisia. Onko suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuus vaakalaudalla?

Nyt olisi kaikin keinoin löydettävä keinot saada sopu akuuttiin kiistaan. Hoitajien palkkoja ja työehtoja on pakko parantaa, mutta se onnistuu parhaiten yli kolmen vuoden ohjelmalla. Toivon mukaan taloustilanne on tuona aikana rauhoittunut ja työnantajan maksukyky parantunut.