Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | KSS:n uhkapeli Karhu Voiman kanssa maksoi meille kaupunkilaisille yli 10 miljoonaa euroa

Pikkupoikien tulitikkuleikit voivat tulla kalliiksi. Leikit ovat tyhmänvaarallisia ja kaikki järkevät pikkupojat tajuavat, että tulitikut ovat vastuullisia aikuisia varten.

Jos pikkupojan annetaan leikkiä tulitikuilla vastuuttomasti, ilman valvontaa ja ilman seuraamuksia, tietenkin pikkupoika niillä leikkii, sillä vaarallinen leikkihän on jännittävää ja jos kerran seuraamuksia ei tule, niin mikäs siinä on leikkiessä.

Pikkupoikien hölmöilyistä koituu kuitenkin aina seuraamuksia, jos he vaan jäävät tekosistaan kiinni. Pikkupoikien vanhemmilla on valvontavastuu lapsistaan ja on paljon heistä kiinni, päätyykö se oma vesseli hölmöilemään vai ei.

Myös kuntapäättäjillä on lapsenomainen taipumus hakea jännitystä vaarallisista leikeistä. Kuntapäättäjän valvonta on lisäksi yleensä kuin sen lapsen, jonka karkkipäivä ei ole lauantai vaan jokainen päivä, kotiintuloaikaa ei ole ja ei se nyt niin vakavaa ole, jos meidän vesseli olisikin koulukiusaaja.

Varmaan ihan aiheesta kiusaa. Ai se on tuhonnut yhteistä omaisuutta vandalismillaan, no yhteiskuntahan sen maksaa, ei siitä laskua meille tule.

Jos on aiemmin pelannut vain pajatsoa, niin uhkapeli toisten rahoilla miljoonapanoksilla tuntuu varmasti toki jännittävältä. Virkamiehen jännittävältä.

Ei niin, että pissa tulisi housuun, vaan niin että voi turvallisesti ja riskittömästi tehdä mitä huvittaa. Itse ei joudu maksamaan. Eikä edes vastuuseen. Vaikka olisi kuinka edesvastuuton.

Pienyrittäjätaustalla kaupungin sähköyhtiön miljoonilla pelaaminen tuntuu varmasti juuri sopivan jännittävälle pelaajalleen. Sen verran kalliiksi se meille maksajille kuitenkin tulee, että olisi ehkä aika pohtia uudelleen, että josko kuitenkin myös kuntapolitiikassa joskus koittaisi aika laittaa päättäjät vastuuseen hölmöilyistään. Edes poliittiseen vastuuseen.

Kouvolan omistajapoliittisten linjausten mukaan kaupungin konserniyhtiöillä tulee olla jokin kaupungin toimintaan liittyvä strateginen tavoite, ja sen pitää toteuttaa kaupungin kokonaisedun mukaisesti tuloksellisesti omistajan tavoitteita.

KSS Energian strateginen tavoite on ymmärrettävä. Se tuottaa energiaa kaupungin ja sen asukkaiden tarpeisiin. KSS Energian hankkimien tytäryhtiöiden osalta sitä on vaikeampi ymmärtää.

Kaupungin strategisten tavoitteiden mukaista on myydä sähköä Etelä-Kymenlaaksossa (Karhu Voima Oy) ja tehdä sähkön yhdyskuntatekniikan palvelutuotantoa erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa (Suomen Energia-Urakointi Oy)?

Karhu Voima -seikkailun hintalappu meille kuntalaisille on tällä hetkeltä arviolta yli 10 miljoonaa euroa. Suomen Energia-Urakoinnista KSS maksoi yli 6 miljoonaa.

Yhtiö teki vuonna 2021 tulosta kokonaiset 19 000 euroa. Mutta kaupungin strategisia tavoitteita se varmasti edisti senkin edestä.

Janne Virtanen

Yrittäjä, KHT-tilintarkastaja