Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | VPK on vapaaehtoinen palokunta, ei vapaapalokunta

Nykyisin vielä eri artikkelien yhteydessä ja VPK-toiminnasta puhuttaessa käytetään ilmaisua vapaapalokunta. Asia häiritsee meitä vapaaehtoisessa palokuntatoiminnassa toimivia.

VPK-pohjaisten palokuntien suurin perustamisajanjakso ajoittuu 1890-luvun loppupuolelle ja 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Silloin kylään perustetun palokunnan toimintaan osallistuivat kaikki kyläläiset.

Varsinaista koulutusta toimintoihin oli vähän, joskin kaluston käyttöä harjoiteltiin. Palokuntaan voivat liittyä vapaasti lähinnä kylän miehet. Palojen sammutukseen sen sijaan osallistuivat kaikki ”kynnelle kykenevät” kyläläiset. Vesiketjuissa tarvittiin käsipareja.

Vakinaisia palokuntia oli todella harvassa, ainoastaan isommissa kaupungeissa.

Suomen ensimmäinen palolaki tuli voimaan vuonna 1935, jolloin myös kylien vapaapalokuntatoiminta oli muutoksen kourissa. Kunnan tuli pitää huolta sammutus- ja pelastustoiminnasta alueellaan.

Palokuntatoimintaa alettiin ohjeistaa ja toimintamuotoja kehittää. VPK:t muodostivat sammutustoiminnan rungon koko maassa. Vapaasti toimintaan osallistuvat siirtyivät pikkuhiljaa taka-alalle, koska palokunnat tekivät kuntien kanssa sammutussopimuksia, ja palokunnan toiminnan tuli olla järjestäytynyttä.

Toiminta on kehittynyt vuosikymmenien aikana huomattavasti. Aikanaan sammutussopimuksista luovuttiin, ja tilalle tulivat palokuntasopimukset. VPK-toiminnasta tuli paremmin organisoitua, ja VPK:t perustivat hälytysosastot huolehtimaan palokuntasopimuksien velvoitteiden täyttämisestä. Uutena terminä tuli käyttöön sopimuspalokunta, joka tarkoittaa lähinnä palokunnan hälytysosastoa.

Myös pelastuslaissa tuli velvoitteita VPK:n hälytysosaston jäsenille; palokunnan päälliköllä tuli olla asiaan liittyvä koulutus ja pelastustoimintaan osallistuvilla jäsenillä vähintään peruskurssi suoritettu. Edelleen erityistehtävissä edellytetään hyväksyttyä koulutusta ja taitojen ylläpitoa vuosittain.

Enää ei voida sanoa, että VPK on vapaapalokunta, eikä kenenkään pitäisi enää käyttää sanontaa. VPK on vapaaehtoinen palokunta, koska nykyaikana siihen liittyminen ja siitä eroaminen on vapaaehtoista. Kaikki muu on lakien, asetuksien, pelastuslaitoksen ohjeiden ja yhteisesti sovittujen palokuntasopimuksien kautta säädeltyä.

Toivon, että kaikissa viestinnässä unohdetaan termi vapaapalokunta ja aletaan puhua sekä kirjoittaa vapaaehtoisesta palokuntatoiminnasta.

Markku Leinonen

Palokunnan päällikkö, Kymenlaakson sopimuspalokuntien puheenjohtaja

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.