Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Palkkatukiuudistuksessa on paljon positiivista, kansanedustaja Paula Werning kirjoittaa

Eduskunnan käsittelyssä oleva palkkatukiuudistus on herättänyt paljon keskustelua. Uudistuksessa palkkatukisääntelyä yksinkertaistetaan.

Tavoitteena on, että työnantaja pystyisi ennakoimaan nykyistä paremmin, millä ehdoin ja kuinka paljon tukea työllistämiseen voisi saada, ja että myöntö- ja maksatusprosessi olisi aiempaa nopeampi. Näin palkkatuki houkuttelisi työnantajia, erityisesti yrityksiä, palkkaamaan työttömiä työnhakijoita palkkatuella nykyistä enemmän.

Erityisesti sadan prosentin palkkatuen tulevaisuudesta on kannettu huolta. Liikkeellä on myös virheellisiä tulkintoja sen vaikutuksista. Satu Taavitsainen on tulkinnut uudistukseen linjatut asiat virheellisesti mielipidekirjoituksessa (KS 9.10.).

Sadan prosentin palkkatukeen tulee rajoituksia, jotka koskevat kaikkein isoimpia toimijoita. Rajoitukset johtuvat EU:n valtiontukisääntelyn edellyttämistä muutoksista.

Suurin osa järjestöistä jää alle 200 000 euron liikevaihtoon vuositasolla, ja heidän kohdallaan sadan prosentin palkkatuen kohdalle ei ole rajoituksia. Jos liikevaihto on tätä korkeampi, niin on silti mahdollista työllistää noin 15 henkilöä sadan prosentin palkkatuella kolmen vuoden aikana.

Rajoitukset eivät koske alempia tukitasoja, joita uudistuksessa nostetaan. Osatyökykyisten työllistymismahdollisuuksia parannetaan nostamalla vamman tai sairauden perusteella myönnettävän palkkatuen 70 prosenttiin (nykyisin 50 %). Jatkossa ammatillisen osaamisen puutteiden perusteella myönnettävä tuki olisi aina 50 prosenttia työttömyyden kestosta riippumatta (nykyisin 30, 40 tai 50 %).

Lisäksi erityisesti osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi on hallituskaudella ollut käynnissä työkykyohjelma. Esimerkiksi osatyökykyisiä työllistävä Työkanava Oy perustettiin viime kesänä.

On tarpeellista muistuttaa, että aivan uutena tukimuotona on tulossa yli 55-vuotiaille suunnattu palkkatukimuoto. 55 vuotta täyttäneet voisivat saada jatkossa uutta työllistämistukea. Tukea maksettaisiin 70 prosenttia palkkakustannuksista enintään 10 kuukaudelta.

En ymmärrä, mistä Taavitsainen on tietonsa hankkinut, sillä hallitus työministeri Haataisen johdolla on nimenomaan pyrkinyt kehittämään ja yksinkertaistamaan koko prosessia.

Haluan myös painottaa, että ikääntyneiden työllistämisen kynnyksen madaltaminen on erittäin tärkeä toimi Marinin hallitukselta. Kokonaisuudessaan palkkatukiuudistus tuo paljon kaivattuja uudistuksia tärkeään tukimuotoon.

Paula Werning

Kansanedustaja (sd.), Kouvola