Nyt täytyy antaa vielä kommentti tuohon energiasäästöasian päätöksentekoon liittyen.
Itse oikein korostin, ja yritin opettaa valtuustokollegoilleni tätä päätösprosessia kertoen, että kaupunginhallitus ei tee näitä yksittäisiä toimenpiteitä, vaan antaa vain raamit tavoitteille, kuten hallintosääntömme sanoo. Sen jokainen voi lukea, kun menee Kouvolan kaupungin sivuille ja sieltä kaupunginhallituksen tehtäviin ja toimivaltaan.
Kerroin tästä asiasta ensin valtuutetuille asiaa koskevassa iltakoulussa, sitten ryhmäpuheenjohtajien palaverissa, sitten listapalaverissa, ja lopulta vielä kaupunginhallituksen kokouksessa, eli neljä kertaa ja vielä noin kuukauden aikana.
Siitä huolimatta jotkut pitivät "yllätyksenä", että kaupunginhallitus ei päätäkään näistä yksityiskohtaisista asioita, vaikka sen pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille jo siinä vaiheessa, kun valtuusto ja kaupunginhallitus aloittavat nelivuotiskautensa.
Hallintosääntö on aivan oikea sääntö, eikä mikään ö-mapissa oleva asia. Jos toimielin tekee hallintosäännön vastaisen päätöksen, viranhaltijat jättävät sen yksinkertaisesti toimeenpanematta. Tällainen tilanne on meillä ainakin kertaalleen tapahtunutkin viime vuosien aikana.
Hallintosääntö kertoo siis, että kenellä on toimivalta tehdä päätös. Jos toimivalta asiassa on delegoitu alemmaksi, ei ylempi delegoinnin päättänyt toimielin voi sitä enää päätöspykälänään päättää. Muutoksia totta kai delegointiin ja hallintosääntöön voi tehdä, mutta se vaatii aina toimivaltaisen toimielimen enemmistöpäätöksen, ja on siis hidas prosessi yleensä ottaen.
Siis kenellekään mielestäni ei pitänyt olla epäselvää, mitä kaupunginhallitus päättää. Se päättää raamit.
Kaupunginhallitukseen tuotiin keskusteluun erittäin yksityiskohtaisia esityksiä energiansäästöksi, mutta vaikka hallituksella olisi ollutkin päätösvalta, olisi tilanne ollut todella absurdi noiden yksityiskohtaisten esitysten päättämisen suhteen, koska niistä ei ollut tehty viranhaltijavalmistelua, eikä siis esimerkiksi oikeaa kustannus- tai vaikutusarviota.
Eli miten kaupunginhallitus voisi päättää yhtäkkiä, kun tulee esitys tyyliin, että nyt sieltä laitetaan valoja pois ja täältä lämpöjä pienemmiksi? Nyt kun hallituksella ei ollut edes toimivaltaa, tehtiin aivan oikein, että kaupunginjohtaja ilmoitti välittävänsä nuo esitykset päätöksenteosta vastaaville, eli lautakunnille ja viranhaltijoille.
Samalla kaupunginjohtaja aivan oikein velvoitti viranhaltijat ja lautakunnat keskustelemaan asiat keskenään selviksi, vaikka lopulliset päätökset sitten tekevätkin hallintosäännön mukaan viranhaltijat.
Ja kolmanneksi: oli varmasti erittäin hyvä ruohonjuuritasoa ajatellen, että hallituksella ei tässä tapauksessa ollutkaan toimivaltaa. Kyyti olisi ollut aika kylmää, jos olisi menty leipätekstin mukaan, etenkin kun kenelläkään ei olisi ollut – edes valtuustolla – otto-oikeutta hallituksen päätöksiin.
Nyt sentään päätöksemme seurauksena asiat voidaan ratkaista siellä toiminnan ja asiantuntemuksen rajapinnassa, ja vuoropuhelun ja otto-oikeuksien mahdollisuus on olemassa. Niitä ei siis todellakaan olisi ollut, jos kaupunginhallitus olisi laittanut nuijankopautuksella päättämänsä rajoitukset voimaan.
Jouko Leppänen
Kirjoittaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja.