Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liikuntatilojen sulkemiset ja rajoitukset heijastuvat hyvinvointiin

Sote-palveluvastuu siirtyy pian hyvinvointialueille. Jo hyvän tovin on pohdittu, mitä sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä vapaa-aikaa koskevan päätöksenteon erkaantuminen eri tahoille käytännössä tarkoittaa kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön näkökulmasta.

Tilanne konkretisoitui aiemmin kuin osasimme arvatakaan, kun Kouvolan kaupunki ilmoitti keskiviikkona laajamittaisista liikuntapaikkojen suluista energiahintoihin viitaten.

Uimahallien sulkeminen, ulkoilureittien valaisemattomuus ja suljetut ulkokentät kertovat samaa surullista tarinaa, josta muun muassa Suomen olympiakomitea varoitti julkilausumassaan jo pari viikkoa sitten: koronasulkujen lailla liikuntatilojen sulkemiset ja käyttöaikojen rajoitukset heijastuvat suomalaisten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

UKK-instituutin mukaan liikkumattomuus aiheuttaa Suomelle vuosittain kolmen miljardin euron kustannukset. Kulttuurialalla pelätään sulkujen seuraavaksi ulottuvan teattereihin, museoihin ja harrastustiloihin, jolla silläkin olisi vaikutuksensa suomalaisten hyvinvointiin.

On sanomattakin selvää, että valtiolta kaivataan nyt suunnitelmaa liikunta- ja kulttuuritilojen auki pitämiseksi. Asiaa on onneksi kirittänyt kansanedustaja Sari Essayah (kd.) kirjallisella kysymyksellä hallitukselle.

Valtion tukitoimenpiteitä odotellessa on toivottavaa, että ”aktiivisten kaupunki” Kouvola uudelleenarvioi päätöksensä näin kattavista suluista.

Niin ikään on tärkeää, ettei kansanterveydelle pidemmän päälle kallista virhettä toisteta muualla Kymenlaaksossa. Meillä ei ole varaa enää toiseen liikkumattomuuden ja sosiaalisen eristäytymisen aaltoon.

Mikko Almgren, Mikaela-Blomqvist-Lyytikäinen

Kirjoittajat ovat kristillisdemokraattien aluevaltuutettuja Kymenlaaksossa.