Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kouvolan patoutunutta investointi- ja korjausvelkaa on purettava

Kouvolassa menetettyjä vuosikymmeniä on investointien ja korjausvelan osalta useampia kuin yksi. Patoutunutta investointi- ja korjausvelan tarvetta on kertynyt 70-luvulta tähän päivään. Kouvolaan tarvitaan ainakin pari koulua, teatteri, uimahalli sekä monitoimihalli.

Investointien kokoluokkaa pitää kuitenkin tarkastella todella kriittisesti. Tarvitsemmeko 50 miljoonan euron teatterirakennuksen, vai voimmeko laputtaa teatteri-investoinnin vähittäiskaupasta tutuilla ale-lapuilla -30% tai jopa -50 %.

Mielestäni 25–30 miljoonallakin pitäisi saada uudet toimivat tilat teatterille. Imatralla uusi teatteri maksoi hieman yli 8 miljoonaa. Hyvällä suunnittelulla vähemmän voi olla myös enemmän.

Joensuussa 2 500-paikkainen monitoimihalli valmistui viime keväänä. Hintalappu oli noin 11 miljoonaa euroa.

Joensuussa elinkeinoelämän keräämä 2,7 miljoonan euron tukipotti oli edesauttamassa Motonet-areenan nopeaa valmistumista. Näkyvyyden lisäksi yrittäjäsijoittajat kokivat osallistavansa itsensä yhteiskuntavastuuseen lasten ja nuorten liikunnan osalta.

Kouvolan väestökehitys ei puolla ylisuuria investointeja. Uusia kiinteistöjä ja palveluja kuitenkin tarvitaan, ja osa vanhoista kiinteistöistä voidaan kunnostaa.

Perusajatus on oltava kuitenkin kristallinkirkkaana. Mikäli investoidaan uutta, niin jostain vanhastakin pitäisi luopua. Uuden valmistuttua käyttötalouteen pitäisi tulla aina merkittäviä säästöjä.

Korjausvelka on myös kasvanut lähes hallitsemattomaksi, eikä pelkästään kiinteistöjen osalta. Kouvolan tie- ja katuverkosto on silminnähden huonossa kunnossa.

Nyt on valtuuston talousosaajien aika astua yksi askel rivistä eteenpäin ja näyttää, että osaamista löytyy talousasioissa. Tuleville vuosille pitää saada valoa tunnelin päähän ilman veronkorotuksia.

Katsotaan tulevaisuuteen!

Jukka Silén

Kaupunginvaltuutettu (kok.)