Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nyt on aika ryhtyä toimiin Kouvolan talouden syöksykierteen oikaisemiseksi

RRT-hankkeeseen kaupunki on investoinut noin 30 miljoonaa euroa, mutta tuotoista ei ole tietoa.

KSS Energia on tehnyt 5,7 miljoonan euron alaskirjauksen Fennovoimasta. Tämä on lopullisesti menetettyä rahaa. Lisäksi Rosatom vaatii Fennovoimalta miljardiluokan korvauksia, joista osa voi kohdistua KSS Energialle.

KSS Energia osti vuonna 2020 Karhu Voiman, jonka liiketoiminta on ollut tappiollista koko yhtiön lyhyen historian 2017–2022. Yhtiö hakeutui konkurssiin 19.9.2022. KSS Energian maksama kauppahinta oli salainen.

KSS Energia osti Suomen Energia-Urakointi Oy:n lainarahoituksella vuonna 2019 tavoitteenaan vahvistaa KSS Energian asemia pääkaupunkiseudulla. Kauppahinta oli salainen, kuinkas muuten. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli 33,8 miljoonaa euroa ja 25,4 miljoonaa euroa vuonna 2021. Liikevoitto on KSS Energian omistuksen aikana pudonnut lähelle nollaa.

Onko Kouvolan omistaman sähköyhtiön toimialana altistua kilpailulle sektorilla, jolla toimii paljon fiksumpia tahoja.

Näiden vajavaisesti onnistuneiden sijoitusten seurauksena ei ole ihme, että ollaan ajauduttu kiinteistöjen myyntiin Hemsölle. Kauppaan liittyvät epäedulliset vuokrasopimukset tulevat rasittamaan kaupungin taloutta ainakin neljännesvuosisadan.

Nyt on aika lopettaa poliittiset silmänkääntötemput ja keskeyttää huonojen päätösten piilottelu yhtiöiden savuverhon taakse. Poliittisesti valittujen päätöksentekijöiden ja osaamattomien viranhaltijoiden näytöt on nyt annettu. Korjauksiin täytyy ryhtyä välittömästi, jotta tuhon tie ei nielaise koko kaupunkia.

Kaupunki kaipaa Kaslinkin entisen omistajan Raino Kukkosen epäitsekästä henkeä niin politiikassa kuin liike-elämässäkin laajemmin.

Tärkeille paikoille konserniyhtiöiden hallintoon ei enää voi valita isojen ryhmien keulahenkilöitä, joilta ei näytä onnistuvan ahneet sijoitustoimet liike-elämässä. Omistajaohjauksesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan voisi edellyttää kantavan vastuuta osaltaan konserniyhtiöiden kehnoista päätöksistä.

Kun ensi vuoden alussa kaupungin toiminta supistuu merkittävästi, on syytä ottaa tarkasteluun myös johdon tehtävien uudelleenjärjestely kuten Jenny Hasu jo esittikin.

Tarkastuslautakunnan tulisi arvioida koko kaupunkikonsernin toimintaa, mutta tämä ei ole mahdollista, koska osakeyhtiöt piiloutuvat erilaisten salausjärjestelmien taakse. Näin ollen konserniyhtiöitä ei käytännössä valvota omistajan toimesta lainkaan.

Vesa Vainio

Kaupunginvaltuutettu (kd.)