Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahkohenkisyydestä kannattaa pyrkiä eroon

Kirjoitin 28.10. mielipiteen ”Seurakunnilla on vastuullinen tehtävä”. Moni lukija sekä muutama kirkollisvaaliehdokaskin on antanut kannustavan palautteen jutusta.

Tietysti hengellinen aihepiiri herättää vastareaktioita. Niihin ei tarvitse puolustautua. Jokainen tekee omat johtopäätöksensä ymmärryksensä mukaan. Joskus on kuitenkin mukana valheellista panetteluakin, jota vihapuheeksikin voi tulkita. Nimettömänä voi solvata mitä tahansa.

Napakoitsijan mielestä väheksyin kirkkoon kuuluvia. Edustan hänen mukaansa Raamatun varoittamaa lahkolaisuutta.

On sanottu, ettei kiertämään päässyttä valhetta totuus koskaan tavoita. Sen takia muutama ajatus on tarpeen.

Olen kuulunut elämästäni yli 40 vuotta luterilaiseen ja yli 30 vuotta Vapaakirkkoon. Lukuisten eri kristillisten tahojen jäseniä on tuttavapiirissäni. Ajatusten vaihtoa on niin piispan, papin kuin rivikristityn kanssa. Huomattavan paljon on yhteyksiä hengellisistä realiteeteista loitontuneiden kanssa. Usein Raamatun totuuksia sivutaan torikuppilassakin eläkeukkojen urheilu- ja terveysjuttujen lomassa.

Eipä ole lahkolaiseksi herjattu. Päinvastoin haluan rohkaista eri poppoita ja seurakuntia vapautumaan sisäänpäin lämpiävästä lahkohenkisyydestä. Tätä on niin kirkon kuin vapaiden suuntien yhteisöissä liikaa.

Toimintakalenteri on täynnä, vaikka uskon päämäärä saattaa unohtua. Toivon, että äskeinen Se löytyi -kampanja herättäisi kristittyjä tuntemaan vastuunsa kaupunkilaisten rohkaisusta. Vaikeutuva maailmanmeno lisää elämän tarkoituksen ja perusarvojen pohdintaa.

Kirkon ulkopuolisia kristillisiä seurakuntakuntia on halveksien nimitelty lahkoiksi. Niiden kristillisyys on jäsenistölle kuitenkin todellisempaa ja aidompaa kuin suurelle enemmistölle valtakirkossa. Kansankirkko omaksuu helposti itselleen normaaliuden. Vajavaisuutta on kaikkialla. Mutta on hyvä muistaa, että Jeesus on kristillisen kirkon pää. Ei paavikaan voi sitä paikkaa omia.

Raamattu kertoo, kuinka ylimmäinen pappi ja saddukeukset tulivat kiihkoa täyteen. Jeesusta syytettiin ruttotautiseksi metelinnostajaksi ja nasaretilaisten lahkon päämieheksi. Hengellisesti sokeat ihmiset syyttivät Jeesusta lahkolaiseksi. Tunnustan kuuluvani tähän lahkoon. Tästä ei Raamattu varoita, kuten napakoitsija lukijoita pelotteli.

Hannu Hurri

Lääkäri

Kouvola