Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kouvolan rantojen rakentamista on syytäkin selkeyttää kaavoilla

Kouvola aikoo kaavoittaa lähiaikoina lisää rantatontteja muun muassa Kymijoen rannoille. Uusia mahdollisia rakennuspaikkoja tulee kymmeniä.

Kyse on kahdesta kaavasta. Ensimmäinen käsittää Kymijoen keskiosan Korialta etelään päin Anjalaan saakka. Alueelle on tulossa 22 uutta lomarakennuspaikkaa ja 31 uutta vakituista asuinrakennuspaikkaa.

Tässä ehdotuksessa olevat maat ovat yksityisten omistuksessa. Kaupungille ei tule rantatontteja myyntiin kaavan tullessa voimaan, vaan on maanomistajien asia, mitä rannoilla tapahtuu. Kun kaava on hyväksytty, kaupunki voi myöntää alueelle suoria rakennuslupia.

Ehdotus on jo ollut nähtävillä ja käynyt lausuntokierroksella, ja sen pitäisi edetä päätöksentekoon alkuvuonna. Toinen kaava puolestaan tulee nähtäville alkuvuonna ja sisältää Kymijoen pohjoisosan, Sompasen, Harjujoen ja Lappalanjärven rantayleiskaavoittamattomat alueet. Täälläkin on kyse kymmenistä uusista rakennuspaikoista.

Kouvolan rantojen kaavatilannetta on hyvä selkeyttää. Kummatkin nyt vireillä olevat kaavat ovat uusia, eli aiemmin kaava ei ole ohjannut rakentamista, vaan rakentaminen on edennyt poikkeamisluvilla ja suunnittelutarveratkaisuilla. Nyt rakentamisesta tulee ennakoitavampaa, ja esimerkiksi uusien tonttien ostajat tietävät, mitä naapuriin on suunniteltu.

Kun kaavat ovat valmiita, rantarakentamisen pitäisi myös sujuvoitua ja tontin ostajien päästä nopeammin asumaan.

Kouvolassa on viime vuosina otettu rantoja kiitettävän hyvin käyttöön. Esimerkiksi Kymijoen rantaan on rakennettu suosittuja rantaraitteja. Hyvä, että nyt kiinnitetään huomiota myös asumiskäyttöön. Asumisen ohella tulee toki varata riittävästi mahdollisuuksia myös virkistyskäytölle. Kaavojen avulla kaikkien käyttäjien tarpeet voidaan ottaa huomioon suunnitellusti.

Uudet rantarakentamisen mahdollisuudet lisäävät Kouvolan vetovoimaa. Monelle talon tai kesämökin paikka rannassa voi olla syy muuttaa Kouvolaan.