Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kannattavaa vuokra-asumista Kouvolaan

Vuokralaisia keskustaan, huutavat kaikki. Valtuustokin lupaa lainatukea oikein korkojen kanssa. Lehden pääkirjoituskin on tukemassa.

Onkohan kukaan miettinyt, mikä oikeasti on taloudellisesti mahdollista? No, Kouvolan tuntien tämä kuuluu samaan sarjaan kuin ratapihahankkeet. Rahaa menee, ja veronmaksajat maksavat. Ja kovan rahan talon tapauksessa tappiota tulee pitkään eli talon eliniän.

Kaupunkien tapa piilottaa liiketoiminta tytäryhtiöiden taakse on ollut aina ongelma, ja niin se on Kouvolan Asuntojenkin tapauksessa. Valtuutettujen loistoideat ovat tulleet aiemminkin kalliiksi tälle kaupungin konsernijohdon alaiselle yhtiölle ja niiden ideoiden maksajat löytyvät ihan kaikkialta Kouvolan alueelta – nimittäin yhtiön vuokralaisista.

Kukaan ei piittaa (tai ymmärrä?) siitä, että Kouvolan Asunnot elää vuokratuloilla, joita maksavat vuokralaiset. Tosin Kouvola eli veronmaksajat rahoittavat myös sosiaalista asumista yhtiölle.

Yhtiön hallituksen kuuluu valvoa, että tuloilla hoidetaan yhtiön omaisuutta eli ensisijaisesti olemassa olevaa asuntokantaa. Usein tulee tapauksia, joissa vuokralaisten määrä vähenee, ja talo on huonon kunnon vuoksi paras purkaa. Samalla yhtiön tulos pitkässä juoksussa paranee ja rahaa voidaan sijoittaa muiden talojen parantamisprojekteihin.

Yhdistyneen Kouvolan alueelta perityn asuntokannan arvo ei todellakaan vastaa arvoltaan kovinkaan mittavaa lainakantaa, kuten myös valtuuston pitäisi ymmärtää. Silti ollaan myöntämässä lisää lainaa hankkeeseen, jonka rahoitus ja hallittavuus on vähintäänkin epävarma. Kyllä rakennusyhtiöt osaavat laskea mikä kannattaa, ja siksi nostureita ei juuri näy Kouvolassa.

Jos pohditaan, miten Lasipalatsin taloon saadaan kannattava vuokra-asunto, on lähdettävä Kouvolan vuokratasosta. Pikainen tarkasteluni vuokratarjonnasta osoittaa, että tarjolla on vuokra-asuntoja keskustasta noin 10€/m2 hintaan. Uudesta voisi pyytää hieman enemmän, mutta miten sen saisi lainarahalla kannattavaksi?

Yhtiön perusajatus kannattaa pitää mielessä. Kun kustannukset ovat nousseet, tarvitaan varmasti yli 20€/m2 vuokraa, jotta rahoitus toimisi edes välttävästi. Käsi ylös, kuka haluaa maksaa esimerkiksi 50m2 asunnosta yli tuhat euroa kuukaudessa? Helsingissä ehkä menisi.

Manskille rakentaminen on varmasti mannaa Kouvolan liike-elämälle ja poliittisesti kaupungin elävöittämishankkeille. Lasipalatsin talohanke olisi siihen mieluisa lisä.

Jos miettii tulevaa taloyhtiötä, jossa Kouvolan Asunnoilla ei lisäksi tule olemaan määräysvaltaa, on mielenkiintoista pohtia myös Manskin kattamishanketta vuodelta 2015. Lasikaton maksajia tulevat olemaan viereiset taloyhtiöt.

Ilkka Mäkijärvi, Valkeala