Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ammattilaiset ovat hyvä lisä Kinnon hallitukseen – Samaa kannattaisi harkita myös muissa kaupunkiyhtiöissä

Kouvolan elinkeinoyhtiön Kinnon hallitus täydentyy lähiaikoina kahdella asiantuntijajäsenellä. Kaupungin elinvoimajaosto päätti joulun alla ehdottaa hallitukseen kahta ammattilaista. He ovat Kouvolan Yrityspalvelutalo oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Jaakkola ja LUT-yliopiston entinen hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö. Jaakkola on toiminut muun muassa ohjelmistoyhtiö QPR:n johdossa, ja Rönkkö on edelleen LUTin neuvonantaja.

Hallituksen laajentaminen vaatii vielä Kinnon ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen, mutta se on muodollisuus. Kaupunki omistaa Kinnon ja on antanut omistajaohjauksensa. Jaakkola ja Rönkkö siis valitaan.

Ammattilaisia on aiemmin kaivannut Kinnon hallitukseen muun muassa Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Jari Liikkanen. Mahdollisuus on kirjattu myös kaupungin konserniohjeeseen. Nykyisin Kinnon hallituksessa istuu seitsemän poliittisten ryhmien valitsemaa jäsentä, ja he jatkavat pesteissään.

Vaikka osalla Kinnon nykyisestä hallituskokoonpanosta on yrittäjätaustaa, hallituksen täydentäminen on järkevä päätös. Asiantuntijat tuovat laajaa elinkeinoelämän osaamista ja näkemystä hallitukseen. Heillä on hyvät verkostot. Kun yritetään houkutella uusia yrityksiä Kouvolaan tai kehitetään nykyisten toimintaa, pelkkä paikallinen näkemys tai suhdeverkosto ei välttämättä riitä.

Hallitusammattilaisten osaamista soisi hyödynnettävän myös muissa Kouvolan kaupungin kokonaan omistamissa tytäryhtiöissä. Poliittisten ryhmien valitsemissa hallituksissa on vaara, että asiat politisoituvat. Näin kävi viime vaalikaudella esimerkiksi Kouvolan Vedessä, jonka hallituksen toimintakyky uhkasi lamaantua jatkuvien kiistojen takia.

Asiantuntijat voisivat tuoda kaupunkiyhtiöiden hallituksiin myös jatkuvuutta. Nykyisin uudet hallitukset valitaan aina kuntavaalien jälkeen, kun poliittiset ryhmät ovat päässeet sopuun siitä, miten paikat jyvitetään. Valittuja toki perehdytetään työhön, mutta osa saattaa aloittaa aika lailla kylmiltään.

Jatkuvuus taattaisiin, jos hallituksissa olisi ammattilaisia, joiden kausi ei olisi katkolla vaalivuonna. Poliitikkojakin toki tarvitaan valvomaan, että omistajan – siis kaupungin – tahto toteutuu yrityksissä.