Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Fazerin suunnitelma irtisanoa Korian-tehtaan väkeä on ikävä takaisku Kouvolalle

Elintarvikejätti Fazer kertoi tiistaina ikäviä uutisia. Yhtiö suunnittelee meijeriliiketoiminnan lakkauttamista Korian-tehtaallaan. Korialla aiotaan keskittyä kauratuotteisiin ja lopettaa maitotuotteiden valmistus kokonaan.

Fazer Lifestyle Foods aloittaa tehtaalla muutosneuvottelut – kuten entisiä yt-neuvotteluita nykyään kutsutaan. Ne koskevat kaikkiaan 226:ta työntekijää. Vähennystarve on hätkähdyttävän suuri, peräti 95 työntekijää, mikä toteutuessaan tarkoittaisi yli 40:tä prosenttia henkilöstöstä.

Fazer osti Korian-tehtaan vuonna 2019 Kukkosten yrittäjäperheeltä, joka oli pyörittänyt meijeri- ja kaurabisnestä Kaslink-yhtiössään. Nyt tehty ilmoitus osoittaa, että suuryhtiötä kiinnosti nimenomaan laajentaminen kauratuotteisiin. Vuosi sitten Fazer hankki itselleen ruotsalaisen, kaurajuomiin keskittyneen Trensums Foodin.

Ennen Kaslinkin ostoa Fazerilla ei ollut lainkaan meijeritoimintaa. Nyt se siis katkaisee omalta kannaltaan pienen maitorönsyn pois. Suuryhtiön mittakaavassa meijeritoiminta on ollut marginaalista, ja inflaation jyllätessä myös kannattavuudessa on yhtiön mukaan ollut ongelmia.

Paikallisesti vaikutukset ovat isommat. Isoin huoli on yhtiön työntekijöillä. Toivottavasti muutosneuvotteluissa saadaan aikaan ratkaisu, jossa irtisanottavien määrä ei nousisi aivan niin suureksi kuin ennakkoilmoituksessa on arvioitu. Lisäksi parikymmentä maitotilallista joutuu jatkossa etsimään tuotteelleen uuden ostajan.

Fazerin päätös on kolaus myös Kouvolalle. Jos työpaikkojen määrä kaupungissa vähenee yhdellä kertaa lähes sadalla, aukon paikkaaminen kestää pitkään. Kouvola on pyrkinyt hakemaan elinvoimaa elintarviketeollisuuden kasvusta. Nyt yksi iso toimija tuottaa näille toiveille pettymyksen.

Viime vuonna Fazer haki paikkaa uudelle isolle makeistehtaalle. Kouvola ilmoittautui mukaan kisaan, mutta tehtaan vei Lahti. Vielä viime keväänä Fazer kertoi suunnittelevansa Korian-tehtaan laajentamista. Aikeena oli lisätä Korialla nimenomaan kauraliiketoimintaa. Nyt tämä hanke on jäissä, eikä siitä ole apua työllistämiseen.

Toivoa sopii, että Fazerin kaurapanostus on vakaalla pohjalla, eikä Korialla nähdä tulevaisuudessa uusia supistuksia. Maailmalla kauratrendi on tuottanut ainakin sijoittajille pettymyksiä. Esimerkiksi isoin odotuksin Nasdaq-pörssiin listautuneen ruotsalaisen kaurajätin Oatlyn kurssi on romahtanut puolentoista vuoden takaisista huipuista alle kymmenesosaan.