Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Jo yli tuhat kouvolalaista muutosneuvotteluiden kurimuksessa – Oli yllätys, että Stora Ensossa neuvotellaan pakkauspuolen lomautuksista

Jo noin 1 300 Kouvolassa töitä tekevää henkilöä on viime viikkoina saanut ilmoituksen muutosneuvotteluiden alkamisesta.

Parveke- ja terassilasivalmistaja Lumon kävi jo viime vuoden puolella neuvottelut, joissa se haki mahdollisuuden lomautuksiin Kouvolan-tehtaallaan. Neuvottelut koskivat 220:tä työntekijää. Lomautukset eivät vielä ole toteutuneet, eikä vielä tiedetä, kuinka moni joutuu pakkolomalle.

Tämän vuoden puolella kolme muuta suuryhtiötä on kertonut vastaavia ikäviä uutisia. Fazerin Korian-tehtaalla muutosneuvottelut koskevat 226:ta työntekijää, joista 95 saattaa menettää työpaikkansa kokonaan, kun yhtiö lakkauttaa meijeriliiketoiminnan.

UPM Kymillä Kuusankoskella neuvotellaan enintään 90 päivän lomautuksista paperitehtaalla, jossa työskentelee 350 henkilöä. UPM:n Communication Papers -liiketoimintayksikkö varautuu paperin kysynnän heikkenemiseen.

Tuorein ikävä uutinen kuultiin perjantaina, kun julkisuuteen tuli tieto, että myös Stora Enso aloittaa muutosneuvottelut lomautuksista. Kouvolassa ne koskevat sekä Anjalan paperitehdasta että Inkeroisten kartonkitehdasta, joissa on yhteensä noin 500 työntekijää.

Anjalan paperitehtaalla on pitkään odoteltu tehdasta koskevia uutisia. Jopa tehtaan lakkauttamista on ennakoitu. Viime maaliskuun lopussa Stora Enso pani paperitehtaan myyntiin. Ostajaa ei ole löytynyt.

Inkeroisten kartonkitehdasta koskeva lomautustieto tuli yllätyksenä. Pakkausmateriaalien kysyntä on ollut vahvaa muun muassa verkkokaupan lisääntymisen takia. Stora Enso on myös investoinut pakkauskartongin kapasiteetin lisäämiseen merkittävästi.

Toivottavasti lomautuksissa on kyse yhtiön varautumisesta taantumaan, ei pysyvämmästä muutoksesta. Teollisuus ennakoi laajasti kysynnän heikkenevän, mikä vaikuttaa väkisinkin pakkaustarvikkeiden kysyntään – toivottavasti vain lyhyellä aikavälillä.

Aiemmin on arvioitu, että menestyvä kartonkitehdas tukee sen kanssa osittaisessa symbioosissa toimivaa paperitehdasta. Jos kartonkipuolella alkaa mennä huonosti pidemmällä aikavälillä, myös paperitehtaan kohtalo voi sinetöityä.

Kyseessä on Storan viimeinen paperitehdas Suomessa, ja yhtiö haluaa eroon paperiliiketoiminnasta. Aikojen heikkeneminen voi laskea tehtaan hintaa, mikä toivottavasti edistää ostajan löytymistä. Toivoa sopii, ettei mahdollisia kauppoja tehdä vain kapasiteetin leikkaamiseksi pois markkinoilta.

Kouvolan kannalta näkymät ovat yhtä kaikki synkät. Työpaikkoja on lähdössä lähes sata, ja massiiviset lomautukset vaikuttavat elinvoimaan. Jos jopa tuhat työntekijää on pakkolomalla kukin kolme kuukautta, vaikutukset paikalliseen kulutukseen ovat väistämättömät.

Tukalan tilanteen takia Kouvola aikoo hakea äärimmäisen rakennemuutoksen tukea. Avun haku valtiolta on ehdottomasti tarpeen. Kouvolaa koetellaan nyt sen verran rajusti, että ehtojen olettaisi täyttyvän.