Suomi liittyy tammikuun lopulla 20 muun EU-maan joukkoon, kun koronan tehosterokotuksen voivat saada perusterveet aikuiset.
Tammikuun aikana ainakin kolme valtakunnallista yksityistä terveydenhuollon toimijaa – Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna – alkavat rokottaa yli 18-vuotiaita, riskiryhmiin kuulumattomia henkilöitä. Tähän mennessä kolmannen tai neljännen tehosterokotuksen ovat voineet saada vain yli 60-vuotiaat tai riskiryhmiin kuuluvat julkisessa terveydenhuollossa.
Julkinen terveydenhuolto on noudattanut rokotuslinjauksissaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia. THL:n mukaan perusterveiden aikuisten tehosterokotukset eivät ole välttämättömiä. THL:n peruste on se, että nykytiedon mukaan tehosterokote ei suojaa kovin hyvin koronavirustartunnalta eikä riskiryhmiin kuulumattomilla alle 60-vuotiailla ole erityistä riskiä sairastua vakavaan koronaan.
Joulukuussa sosiaali- ja terveysministeriö avasi uuden oven linjaamalla, että yksityiset toimijat voivat saada tehosterokotteita hyvinvointialueilta. Rokote on yksityisillä lääkäriasemilla kaikille maksuton, mutta yksityisasiakkailta peritään maksu rokottamisesta. Kela-korvauksen jälkeen vajaan 30 euron kustannus tuskin halukkaita hidastaa.
Terveysalan asiantuntijat ovat julkisesti ihmetelleet sitä, miksi suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa koronarokotteiden suhteen, kun THL ei ole suositellut tehostetta perusterveille työikäisille.
Kaikkien yli 18-vuotiaiden mahdollisuus saada tehosterokotus on erinomainen asia. Samaan aikaan kun moni perusterve aikuinen iloitsee tästä mahdollisuudesta, Suomessa on niin ikänsä kuin terveytensä puolesta henkilöitä, joilla on riski sairastua vakavasti koronaviruksen vuoksi. THL ja hyvinvointialueet kehottavatkin heistä jokaista huolehtimaan oman rokotussuojansa kuntoon: rokotteita on riittävästi ja niitä saa ilmaiseksi hyvinvointialueilta.