Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hirvi lautaselle – ei konepellille

Metsästys on arvokas osa suomalaisten elämäntapaa ja kuulunut siihen aina. Metsästyskortin lunastaa Suomessa vuosittain noin 300 000 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna määrä on korkea verrattuna muihin Euroopan maihin.

Se on arvostettu harrastus, joka tuo yhteisöllisyyttä, virkistystä, liikuntaa ja suomalaista riistaa pöytään sekä pitää maaseutua elinvoimaisena. Metsästyksen tulevaisuus on turvattava. En hyväksy sellaista toimintaa tai lainsäädäntöä, joilla vaikeutetaan kohtuuttomasti metsästystä.

Vastuullinen ja kestävästi toteutettu metsästys on riistakannan hoitoa, ja esimerkiksi hirvikolareiden määrä vähenee. Metsästäjien toteuttamilla riistakolmiolaskennoilla saadaan arvokasta tietoa lajistostamme.

Metsästäjät tekevät paljon vapaaehtoistyötä tarjoamalla apua esimerkiksi liikenteessä loukkaantuneiden tai vaaraa aiheuttavien hirvieläinten ja suurpetojen jäljestämiseksi, karkottamiseksi tai talteen korjaamiseksi. Susien, karhujen ja ilveksien sekä hanhien kannanhoidollinen metsästys on turvattava lailla.

Metsästyksessä tarvittavan ampumataidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen maassamme tarvitaan laaja ampumarataverkosto. Joka kahdeksas suomalainen harrastaa ammuntaa, joten on tärkeää, että kaikkialla ylläpidetään helposti saavutettavia ampumaratoja.

Ampumaradoille on varmistettava riittävä rahoitus ja ympäristölupabyrokratiaa on lievennettävä. Ampumarataverkosto on myös maanpuolustuksellisesta ja varautumisen näkökulmasta äärimmäisen tärkeä.

Metsästysseuroilla on tärkeä rooli metsästysperinteen välittämisessä sukupolvelta toiselle. Valtion on panostettava jatkossa lasten- ja nuorten metsästys-, erä- ja retkeilytoiminnan parantamiseen.

Metsästyksen merkitys pitää tuoda esille peruskoulujen opetuksessa esimerkiksi tarjoamalla yläkouluissa mahdollisuus suorittaa valinnaisaineena metsästyskortti. Metsästyskortin myötä opitaan lajituntemusta, riistaekologiaa ja riistanhoitoa sekä perusteet eettisestä, turvallisesta ja kestävästä metsästyksestä.

Jaana Strandman

Metsästäjä, erityisopettaja, kansanedustajaehdokas (ps.), Kaakkois-Suomen vaalipiiri