Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sairaalanmäen osto olisi Kouvolalta järkevä päätös, vaikka alueen kehittäminen maksaa

Kouvolan kaupunki aikoo käyttää etuosto-oikeuttaan ja hankkia Sairaalanmäen ja keskuslaitoksen alueen kiinteistöt. Kymsote-Kiinteistöt eli nykyinen Kymen Tuki ehti joulukuussa myydä kiinteistöt haminalaiselle yritykselle T&T Investille, mutta kaupungin viranhaltijat päättivät harkinnan jälkeen iskeä väliin. Asiaa käsitellään kaupunginhallituksessa 30. tammikuuta.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan etuosto-oikeuden käytöstä on alustavasti puhuttu aiemmissa kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kouvolan ratkaisu kuulostaa järkevältä, vaikka halvaksi kauppa ei välttämättä tule.

Iso osa ostettavista rakennuksista on huonossa kunnossa. Kaupunki pyrki alun perin tekemään kaupat Kymsote-Kiinteistöjen kanssa sillä ehdolla, että myyjä hyvittää tulevista purkukustannuksista kaksi miljoonaa euroa. Jos kaupunki päätyy käyttämään etuosto-oikeutta, kauppaan ei kuulu tällaista ehtoa.

Pientä hyvitystä saa kuitenkin siitä, että myyjä sitoutuu maksamaan muun muassa kiinteistöjen ylläpitokulut elokuun loppuun saakka. Ylläpitokulut ovat arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa.

Kauppaa puoltaa se, että Sairaalanmäki on yksi Kouvolan hienoimpia alueita. Lisäksi entisen Pohjois-Kymen sairaalan alla sijaitsee yksi Kouvolan kahdeksasta julkisesta väestönsuojasta. Kun alue on omassa hallinnassa, kaupunki varmistaa, että väestönsuoja säilyy kuntalaisten käytössä kriisitilanteita varten.

Haminalaisen T&T Investin aikomukset alueen kehittämiseksi ovat varmasti hyviä. Täytyy kuitenkin todeta, että tähän asti kuullut suunnitelmat ovat olleet epävarmoja.

Yritys on kertonut kartoittavansa aluetta ja pohtivansa, millaista toimintaa siellä voisi tulevaisuudessa järjestää. Viestinnästä on tullut sellainen kuva, että yrittäjillä ei ole selvää suunnitelmaa alueen varalle.

Kouvolan kaupunginhallitus joutuu puntaroimaan, paljonko ylläpito- ja purkukuluja Sairaalanmäen kiinteistöt pahimmillaan aiheuttavat. Mikä arvo sillä on, että kaupunki saa itse päättää Sairaalanmäen kaltaisen maamerkin kohtalosta?

Päätöstä ei kannata tehdä tunteen tai nostalgian voimalla. Sen sijaan on syytä pohtia Kouvolan tulevaisuutta. Sillä on iso merkitys, millaista toimintaa kaupungin keskeisimmille alueille kehitetään.