Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tarvitsemme sähkömarkkinalain täydellisen remontin

Venäjän hyökkäyssodasta epäsuorasti johtuvan sähkön hintakriisin osalta näyttää, että pahimmalta uhkakuvalta säästytään. Sähkön hinta kuitenkin on ehtinyt kurittaa kansalaisia ja yrityksiä peruuttamattomasti. Energian riittävyys lienee tämän talven osalta turvattu – kansalaiset ovat kunnostautuneet säästämään energiaa. Viime vuonna kulutus laski jopa 10 prosenttia edellisvuodesta.

Hallituksen toimet kansalaisten auttamiseksi tulivat liian myöhään, mutta ovat ehdottoman tarpeen. Toimet ovat kuitenkin vain tulipalon uhrien haavojen hoitamista – on estettävä uudet tulipalot.

Sähkön hintakriisi paljasti suomalaisen turvallisuuden kannalta vaarallisen piirteen – sähkön tuotantomme on valjastettu palvelemaan ensi sijassa energianjakeluyhtiöiden selviämistä yhteiskunnan ja kansalaisten sijaan. Laissa määritelty kansalaisen oikeus kohtuuhintaiseen sähköön on osoittautunut sananhelinäksi.

Sähkömarkkinalaki on palvellut kuluttajaa huokeilla hinnoilla hyvinä aikoina, mutta onko nykyisessä maailmassa varaa luottaa energian saannissa markkinoiden näkymättömän käden itseohjaavuuteen, vai pitäisikö Suomen ottaa homma vahvemmin haltuunsa?

Energia on kansalaisten ja yritysten toimintaedellytysten kannalta elintärkeä toiminto ja sähköverkot luonnollinen monopoli. Kuten vesihuollon, tulisi sähkönkin pysyä tiukasti julkisen sektorin hyppysissä.

Tarvitsemme sähkömarkkinalain täydellisen remontin.

Jatkossa on määriteltävä tarkemmin kansalaisten oikeus edulliseen energiaan unohtamatta energian säästämisen tarvetta. Muun muassa Norjassa käytössä oleva tiettyyn kulutukseen asti toimiva sähkön hintakatto kannustaa energian säästöön, mutta varmistaa kansalaisten välttämättömän energian saannin. Uudessa laissa tulisi tarkastella myös sähköverkkojen asemaa ja omistajuutta.

Eduskunnassa yksimielisesti läpi saamamme kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen kieltämiseksi on antanut hyvää pohjaa lainsäädännölle myös sähköverkkojen osalta.

Joona Mielonen (vas.)

Kansanedustajaehdokas

Vesi on meidän -kansalaisaloitteen tekijä

Sähkön hinta kuriin -kansalaisaloitteen tekijä