Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vahvat maakunnat kasvavat yhteistyöllä

Jakolinjat taajamamerkin eri puolille ovat keinotekoisia ja isolta osin henkisiä. Valistunutta päättäjää tai virkamiestä eivät rajoita ismit, ideologiat eivätkä puoluerajat.

Maakunnat ovat elinvoimaisia, jos kaikilla päättäjillä ja virkamiehillä on halu ja kyky mennä samaan suuntaan. Tämä tarkoittaa mm. maaseutu- ja yritysvaikutusten arvioinnin käyttöä päätöksenteossa ja viranomaisvalmistelussa.

Maakuntien kasvu edellyttää, että etusija annetaan paikallisille hankinnoille. Ruuan osalta hankinnat on oltava vähintäänkin kotimaisia, oli sitten kyse vanhusten ”menumaateista” tai päiväkotien välipaloista.

Puulla on pitkä historia rakentamisessa ja myös tulevaisuus rakentuu puulle. Siinä kehityksessä maakuntien ja kuntien kannattaa olla etulinjassa ja valtion tehtävä on mahdollistaa puunkäytön lisääminen.

Kuntien ja kaupunkien elinkeinotoimintaa on kehitettävä enemmän yhteistyössä ja kaikki toimialat huomioiden. Kutistuvien resurssien myötä elinkeinojen kehittämistä on tarkasteltava laajemmalta pohjalta.

Kaakkois-Suomessa on runsaasti yrityksiä, joissa mietitään, mistä saavat työlleen jatkajan. Se jatkaja voi löytyä joltain toiselta toimialalta tai palkkatyöstä. Näitä ihmisiä pitää saattaa yhteen.

Maankäytön suunnittelun tulee luoda elinvoimaa. Keskittämispolitiikan aika on ohi ja on palattava aitoon aluepolitiikkaan. Maaseudulle elinvoimaa tuo vapaampi ja mahdollistavampi oikeus rakentaa ja luoda elinkeinoille toimintaedellytyksiä. Meillä ei maasta eikä rannoista ole eikä tule pulaa.

Myös kiinteistöverotuksen on oltava tasapuolista. Maaseudun kiinteistöjen vastikkeettomalla verottamisella ei luoda sen enempää elin- kuin vetovoimaa. Pahimmillaan se johtaa rakennusten purkamiseen verotaakan välttämiseksi.

Tulevaisuuden tekeminen edellyttää nykyistä parempaa yhtenäisyyttä ja yhdessä tekemisen kulttuuria, kaikilla tasoilla. Valtion tulee olla mahdollistaja paikallisesti parhaalle päätöksenteolle, ei luoda sille esteitä.

Vesa Kallio

Eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Mikkeli