Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiinteistökaupoissa on syytä olla tarkkana

Tässä jokin aika sitten oli telkkarin MOT-ohjelmassa aiheena kiinteistöt, joissa ei ole tehty lain edellyttämiä lopputarkastuksia. Niitä oli jutun mukaan Suomessa kymmeniä tuhansia. Kouvolan osalta ei määrää ollut mainittuna. Kiinteistövälittäjän mukaan niitä on "lukuisia".

MOT-ohjelmassa oli kaksi esimerkkiä siitä mitä tapahtuu, jos papereita ei löydy. Toisessa niistä omistaja joutui ongelmiin, koska ei voinut myydä kiinteistöä papereiden puutteen takia. Omistaja oli kiinteistön kolmas eikä hän niitä ymmärtänyt kysellä kiinteistöä ostaessaan. Ei hänelle niiden puutteesta luonnollisesti kerrottu sillä olisihan siinä saattanut kauppa vaarantua. Nyt nykyiseltä omistajalta vaaditaan uuden rakennusluvan hakemista ja rakennuksen päivittämistä nykyvaatimuksia vastaavaksi. Satojen tuhansien remontti uhkaa.

Toisessa esimerkissä rakennustarkastaja käytti maltillista linjaa ja teki vanhaan taloon lopputarkastuksen todeten sen vastaavan niitä vaatimuksia, jotka olivat voimassa rakennuksen valmistumisen aikoihin. Rakennusta oli myös vuosien saatossa päivitetty, joten nekin tulivat samalla katsottua.

Esimerkkejä paperittomuudesta löytyy myös Kouvolasta. Yhdessä sellaisessa nimeltä mainitsematon tuomarismies myi talonsa ilman lopputarkastuspapereita. Välittäjä ei kuulemma niitä häneltä kysellyt. Talo oli rakennettu Valkealan kunnan aikana, jolloin käytäntö oli kai erilainen lopputarkastusten osalta. Tai paperit olivat vain hävinneet kuntaliitosten yhteydessä. Ostaja oli tässäkin tapauksessa liian sinisilmäinen ja luotti välittäjään sekä myyjään, joka sentään oli tuomarismies.

Kiinteistökaupoissa on tänä päivänä syytä olla tarkkana. Lain velvoitteet kiristyvät, joten ongelmilta välttyäkseen on varmistettava, että kaikki paperit ovat kunnossa. Myyjät ja välittäjät eivät sitä välttämättä tee, koska pääasia heille on, että kaupat syntyy.

Vastuukysymykset papereiden puutteesta ovat myös epäselviä. On kohtuutonta, jos toinen tai kolmas omistaja joutuu ongelmiin papereiden puutteen vuoksi. Näissä tapauksissa on talonpoikaisjärjen käyttö toivottavaa. Kouvolan käytännöstä ei ole tietoa. Toivottavasti siinä ei lähtökohtaisesti rangaista nykyisiä omistajia. Näissä vanhemmissa taloissa kun pääasiassa asuu vielä ikääntyneitä ihmisiä. Ongelmien aiheuttaminen heille tai jossain vaiheessa heidän jälkeläisilleen on kohtuutonta.

Kouvolassa iäkkäitä taloja on paljon ja osassa katselmuspaperit puuttuvat. Toivottavasti Kouvolassakin osataan käyttää järkeä ja hoidetaan asia tuottamatta tuskaa nykyisille omistajille.

Kari Koistinen

Kouvola