Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vammaisen oikeudesta kotiinsa

Olen aikuisen syvästi kehitysvammaisen miehen äiti ja edunvalvoja. Poikani on asunut kehitysvammaisille tarkoitetussa yleishyödyllisen säätiön ylläpitämässä tehostettuun palveluasumiseen tarkoitetussa asumisyksikössä.

Aiemmin iloinen mies on muuttunut ahdistuneeksi, itkuiseksi ja aggressiiviseksi, ja tästä syystä hänet aiotaan häätää kodistaan, jossa hän on asunut liki 20 vuotta. Viimeisen kahden vuoden aikana on käytös muuttunut, kun henkilökunta on vaihtunut lähes kokonaan.

Miksi miehen käytös on muuttunut? Tätä ei ole avoimesti ja puolueettomasti selvitetty. Pyynnöistä huolimatta en ole saanut häntä koskevia kirjauksia nähtäväkseni. Päivätoiminnan yhteydessä tai puhetulkin kanssa liikkuessa ei ole tapahtunut aggressiivista häiriökäyttäytymistä.

Asumisyksikkö sanoo ”tehneensä kaikkensa”. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Mikä merkitys on sillä, että pojalleni on annettu aikaisempaa enemmän rauhoittavia lääkkeitä, joiden sivuvaikutuksena saattaa esiintyä aggressiivisuutta ja itsetuhoisuutta? Pojallani on nivelrikko ja lisääntyneitä kipuja. Reilu kaksi vuotta sitten hän sai pahan ruhjeen jalkaansa, eikä sen syytä selvitetty. Syyn selvittämättä jättäminen viittaa minun mielestäni siihen, että vahingon aiheuttajaa ei ole haluttukaan saada selville. Asumisyksikkö selittää pojan käytöksen muutosta ikääntymisellä. Minusta tuntuu hiukan epäuskottavalta selitykseltä, kun asukas on alle 40 vuotias.

Mielestäni asumisyksikön nykyiset toimintakäytännöt ja päivärutiinit eroavat siitä, mitä ne ovat aikaisemmin olleet. Myös muiden asukkaiden omaiset ovat havainneet epäkohtia asumisyksikön toiminnoissa. Heidän tekemiään ilmoituksia ei ole noteerattu asianmukaisesti. Yksi asukas on ilmoittanut halunsa muuttaa pois asumisyksiköstä toiminnan laadun heikentymisen takia. Syy ei liity mitenkään poikani tapaukseen.

Asumisyksikön virallisessa esitteessä lukee, että asiakkaat saavat tarpeidensa mukaista apua ja ohjausta niin kotona, yhteistilassa kuin kodin ulkopuolellakin.

Tämä ei käsitykseni mukaan nyt toteudu, kun asukas ollaan häätämässä kodistaan.

Pirkko Lojander

Pojan äiti ja edunvalvoja