Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tuomas Aho: Kouvolako muka urheilukaupunki?

Pelasimme viime kaudella FC Peltirummun T18-joukkueen kanssa Palloliiton korkeimmalla sarjatasolla SM-sarjassa. Sijoituimme sarjassa kahdeksanneksi, mikä takasi meille tälle talvikaudelle SM-karsintasarjapaikan. 

Joukkueessa pelaa ja harjoittelee viisi pelaajaa, jotka ovat edustaneet Suomea maajoukkuetasolla, ja kaksi heistä kamppailee tällä hetkellä pääsystä U-17 EM-jatkokarsintajoukkueeseen, joka pelaa EM-kisapaikasta maaliskuussa Hollannissa. Samassa lohkossa pelaavat Hollanti, Ruotsi ja Wales. 

Viime talvena pääsimme pelaamaan SM-karsintojen kaksi viimeistä ottelua kotikentällämme Lehtomäessä. Voitimme toisen näistä otteluista ja toisesta taistelimme tasapelin. Näiden pisteiden turvin varmistimme SM-sarjapaikan ja näytönpaikan pelaajillemme tulevia maajoukkueen edustustehtäviä varten.

Tänä talvena olemme joutuneet elämään epävarmuudessa, koska kukaan ei ole osannut vastata, milloin pääsemme pelaamaan ja harjoittelemaan täysimittaiselle kentälle Lehtomäkeen. Annamme valtavasti tasoitusta kaikille vastustajillemme, sillä he eivät joudu kamppailemaan samojen olosuhdeongelmien kanssa.

Kiitokset Kotkaan!

Ensin saimme 18.1. ilouutisia, kun liikunta- ja kulttuurilautakunta äänesti kentän lämmittämisen puolesta. Melko pian kuitenkin kaupungintalolta kuului huolestuttavaa tietoa päätöksen kumoamisesta, joka konkretisoitui maanantaina 30.1. kaupunginhallituksen äänestäessä lautakunnan päätöksen kumoon.

Palloliitto on asetellut meille kolme kotiottelua 12.2., 26.2. ja 4.3. Onneksi emme ehtineet reagoida lautakunnan päätökseen, sillä joudumme näillä näkymin pelaamaan kotiottelumme Kotkassa Arto Tolsa -areenalla.

Tässä vaiheessa suuri kiitos Kotkan suuntaan, yhteistyöseurallemme KTP:lle ja Kotkan kaupungille asian järjestämisestä. Näin toimii todellinen palloilukaupunki ja -yhteisö!

Mikä on lajien välinen arvostus Kouvolassa?

Tässä voisi nostaa keskusteluun lajien välisen arvostuksen Kouvolassa. Lehtomäen kentän lämmitys on varmasti melko paljon edullisempaa kuin esimerkiksi jäähallien ylläpito.

Maksamme talviharjoittelusta yksityiselle halliyhtiölle korkeahkoa hintaa verrattuna muiden lajien salien ja hallien juniorivuorojen kustannuksiin. Esimerkiksi tunti jääaikaa Kouvolan jäähalleissa maksaa 40 euroa, tunti salivuoroa Lyseon lukion liikuntahallista maksaa A-junioreille 14 euroa.

Me maksamme 194 euroa tunnin harjoittelusta alimittaisella kentällä, jossa ei saa pelata Palloliiton virallisia otteluita. Aivan, 194 euroa. Vuoro on minimissään 1,5 tuntia, joten ihan halpaa talvella jalkapallon pelaaminen Kouvolassa ei ole, kun yhden vuoron hinnaksi tulee rapiat 270€. Puolikkaan kentän sentään saa puoleen hintaan. 

Lehtomäen kenttää voisi hyödyntää myös opetuksessa

Ymmärrän, että kaupungin taloudellisessa tilanteessa lämmitettävän tekonurmen rakentaminen vaatisi melkoisia ihmeitä. Meillä on kuitenkin valmis kenttä, joka seisoo lumen alla, vaikka käyttäjiä olisi sadoittain ja tarve virallisten otteluiden pelaamiseen akuutti.

Uskoisin, että kentällä olisi käyttöä myös liikunnanopetuksessa, ja Kouvolan urheiluakatemian jalkapalloilijoiden aamuharjoittelu olisi mahdollista järjestää oppilaiden hyvinvointi huomioiden lähellä oppilaitoksia. Tämäkin olisi mahdollisesti myyntivaltti, kun Kouvolan yhteislyseo käynnistää urheilulinjan syksyllä 2023.

Kaupungin juhlapuheet ja teot eivät kohtaa

Kouvolan kaupunki julistautui 13.12.2022 Palloliiton kaupunkikumppaniksi. Juhlallisessa tiedotteessa kaupunki julistaa näin:

"Kouvolan kaupungin, kouvolalaisten seurojen ja Palloliiton yhteistyöllä halutaan tulevaisuudessa entistä tiiviimmin tukea osapuolien tavoitteiden saavuttamista. Kaupunki on seuroille tärkein yhteistyökumppani ja toisaalta seurojen merkitys kuntalaisten hyvinvoinnin luomisessa ja kaupungin elinvoiman kasvattamisessa on mittava." 

En näe, että tässä sanat ja teot kohtaavat. Kaupunki ei päätöksillään tue kilpailullisen jalkapallon tekemistä eikä toimi omien arvojensa mukaisesti. Kouvola, muka urheilukaupunki.

Kysynkin Kouvolan kaupungilta, miten aiotte tulevaisuudessa mahdollistaa, että myös jalkapalloa voi Kouvolassa harrastaa tavoitteellisesti? Miten edistätte kaupunkilaisten ja erityisesti nuorten hyvinvointia? Milloin aioitte alkaa toimimaan omien arvojenne mukaisesti? 

Tuomas Aho

FC Peltirumpu, T18 vastuuvalmentaja