Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Valtiovarainministeriö maalaa maanantaina synkän talousnäkymän – vaalikeskusteluihin luvassa lisää sähköä

Suomen valtiolla on velkaa 144 miljardia euroa. Jos velka jaetaan tasan jokaiselle elossa olevalle suomalaiselle, se tarkoittaa noin 26 000 euroa kansalaista kohti. Tänä vuonna valtio maksaa pelkkiä lainakorkoja yli 2,5 miljardia euroa. Kaiken lisäksi koroissa on edelleen nousupaineita.

Valtiovarainministeriö julkaisee maanantaina tilannekuvan, joka on pohja seuraavalle hallituskaudelle. Valtion kirstunvartijat maalaavat synkän näkymän tuleville vuosille. Velkaantumisen vauhti huolestuttaa virkavastuulla olevia talousammattilaisia. Huolta lisää suomalaisten ikääntyminen. Syntyvyys on ennätyksellisen alhaalla ja eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa.

Talouden tilannekuva on kuulunut ja kuuluu taatusti yhä enemmän eduskuntavaaliasetelmissa. Perinteinen vasemmisto−oikeisto-asetelma erottaa puolueita myös talouspolitiikassa. Oikeisto ajaa talouden tasapainottamista myös menoja leikkaamalla. Veroja oikeistopuolueet eivät halua kiristää. Vasemmisto taas laskee talouden tasapainottuvan mieluummin tulojen lisääntymisen ja suurituloisiin kohdistuvin verojen kiristämisen kautta. Äänestäjille tilanne on hyvä. Puolueiden välillä on selkeitä eroja.

Ollaanpa talouden tasapainottamiskeinoista mitä mieltä tahansa, on seuraavalla ja sitä seuraavillakin hallituksilla taakkana raskas velkaperintö. Se näkyy ja tuntuu myös hallituksia muodostettaessa. Toisistaan paljon poikkeavien ideologioiden mahduttaminen samaan hallitukseen voi olla mahdotonta, etenkin kun taloutta tasapainottavia päätöksiä on yksinkertaisesti pakko tehdä.

Nykyinen eduskunta löysi nopeasti suuren yksimielisyyden turvallisuuspolitiikassa. Venäjän aggressiivinen hyökkäys Ukrainaan teki Naton vastustajista nopealla aikataululla jäsenyyden puolustajia. Talouteen kukaan ei toivo yhtä dramaattista kriisiä. Talouden ongelmat on kuitenkin pakko nähdä ja tunnistaa.

Talouden tasapainottamisessa puhutaan myös siitä, mitä ovat tulevaisuuden työt ja kuka niitä tekee. Tämä synnyttää keskustelun maahanmuuton vaikutuksesta Suomen talouteen. Perussuomalaiset profiloituvat maahanmuuton hillitsijöinä, muissa puolueissa maahanmuuton kasvu nähdään talouden kannalta välttämättömänä. Näkemyseroja on tässäkin.