Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuntaranking on surkeaa luettavaa Kaakkois-Suomessa

Tuoreen Kuntaranking 2023 -tutkimuksen tulokset ovat surkeaa luettavaa. Vertailussa on 25 seutukuntaa, ja häntää pitävät Kaakkois-Suomen kaupungit Kouvola, Kotka-Hamina, Mikkeli, Savonlinna ja Lappenranta.

Tutkimus on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toteuttama, ja siinä kysytään työnantajayritysten mielipidettä kuntien houkuttelevuudesta muun muassa elinkeinopolitiikan, saavutettavuuden, kuntatalouden ja yritysilmaston osa-alueilla.

Kuntien menestyminen ja kasvu on tietenkin monen tekijän summa. Suunnan kääntäminen edellyttää pitkäjänteisiä toimia ja yhteistyötä niin yritysten, kuntapäättäjien kuin valtakunnallisten poliittisten toimijoiden osalta.

Minä katselen alueen mahdollisuuksia hieman ulkopuolisin, tuorein silmin, ja se on vain hyvä asia. Heikkenevän kierteen katkaisemiseen tarvitaan erilaista ajattelua ja uutta energiaa.

Kaakkois-Suomen toimijat pitävät kenties alueen luontaisia valttikortteja arkipäiväisinä. Se on inhimillistä.

Onnistumisessa on usein kyse uskosta omiin mahdollisuuksiin. Siksi olisi tärkeää, että vahvuuksista puhuttaisiin ja että kaikki sidosryhmät saataisiin niistä innostumaan.

Maailman mittakaavassa Kaakkois-Suomen alue on ainutkertainen. Täällä on upea luonto, kirkasvetiset järvet ja koulutettua työvoimaa.

Menestystä tulisi rakentaa alueen vahvuuksia tukien: matkailu, puhdas ruoka, kiertotalous, digitalisaation tuomat mahdollisuudet, metsätalous ja korkeamman jalostusasteen puutuotteet sekä vihreän siirtymän ratkaisut. Elinvoimaa on helpompi rakentaa yhteisten teemojen ympärille.

Saimaan alueelle myönnetty Euroopan ruokapääkaupunki 2024 -tunnustus on erinomainen esimerkki yhteisen brändin alle rakentuvasta kasvusta. Olisi syytä miettiä, mitkä muut teemat voitaisiin nostaa alueen kärjiksi ja sitoutua yhdessä niiden toteuttamiseen. Yrittäjät onnistuvat yhteisöissä.

Aihe on lähellä sydäntäni, sillä olen yrittäjä ja taustani vuoksi ymmärrän brändien merkityksen vetovoimaisuuden luomisessa. Haluan olla osaltani edistämässä Kaakkois-Suomen nostamista maailmankartalle juuri yrittäjyyden tukemisen, arvoketjujen rakentamisen ja paremman brändäyksen kautta.

Miisa Mink

Kirjoittaja on KTM, yrittäjä ja kansanedustajaehdokas Kaakkois-Suomessa (vihr.).