Energiajätti Fortum julkaisi torstaina mainion tuloksen. Loppuvuoden korkeiden energianhintojen perusteella odotettiinkin hyvää tilinpäätöstä, mutta luvut ylittivät analyytikkojen ennakkoarviot. Yksi yllätyksistä oli Fortumin omistajille lupaama messevä osinko, 91 senttiä osakkeelta.
Vielä syksyllä yhtiön taloustilanne näytti hyvin erilaiselta. Jättitappiot tuottaneesta Uniper-omistuksesta irti räpiköinyt Fortum kuittasi valtiolta hätälainan, jotta se selviäisi energiakaupan vakuusvaatimuksista. Lainaehdot olivat lainan antajalle erinomaiset, mutta sen nostajalle kovat.
Lainan ehtona yhtiön suurin omistaja eli valtio sai ilmaiseksi noin yhdeksän miljoonaa Fortumin osaketta. Tämä suututti yhtiön pienempiä osakkeenomistajia: osakeanti liudensi heidän omistustaan. Lisäksi lainaa pidettiin poikkeuksellisen kalliina.
Nyt Fortumilla on siis varaa isoon osinkoon. Pääomistaja valtiolle siitä kertyy noin 400 miljoonan euron tulot. Toki myös tilanne energiamarkkinoilla on rauhoittunut puolessa vuodessa merkittävästi.
Aiemmin valtio on ollut passiivinen omistaja energiayhtiössä. Se tuntui seuraavan lähinnä katseellaan Fortumin investointeja Venäjälle ja Saksaan. Kun Fortum päätti käyttää Suomen ja Ruotsin sähköverkoista saamansa rahat saksalaisen Uniperin ostoon, valtio ei puuttunut aikeeseen. Kyseessä oli ilmoitusasia. Saksan-seikkailun hinnaksi tuli noin kuusi miljardia euroa tappiota.
Viime aikoina valtio-omistaja on terhakoitunut. Se kahmi syksyn lainaoperaatiolla lisää omistusta. Lisäksi omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ilmoitti tammikuussa, että Fortumin hallitukseen tulee muutoksia. Muun muassa puheenjohtaja vaihtuu. Tämä onkin perusteltua: yhtiön hallitus epäonnistui valvontatehtävässään.
On aiheellista, että valtio terävöittää otettaan Fortumista, mutta samalla sen tulee kunnioittaa pienomistajien asemaa. Valtion tulisi tarkemmin määritellä, minkälaista omistajapolitiikka se harjoittaa. Politiikan pitäisi olla niin Fortumissa kuin muissakin strategisissa yhtiöissä ennen kaikkea johdonmukaista.
Ei ole toivottavaa, että Fortum on valtiolle vain osinkolypsylehmä, jonka kassasta nostetaan tarvittaessa varoja. Fortumille tulee antaa mahdollisuus myös investoida ja tehdä tarvittaessa yritysostoja. Riskikartoitus pitää vain tehdä tarkemmin kuin Uniperia ostettaessa.