Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kouvola on vetkutellut hulevesien kanssa – Siksi lasku on nyt suurempi

Kouvolalaisille kiinteistönomistajille on tippunut kehotuksia liittyä Kouvolan Veden hulevesiverkostoon. Liittymistä on haettava ensi vuoden loppuun mennessä.

Hulevedet ovat sade- tai sulamisvesiä, joita kertyy rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennusten katoille tai muille pinnoille. Tarkoitus on, ettei hulevesiä enää jatkossa johdeta jätevesiviemäriin. Kouvolan Veden lähettämässä kehotuksessa todetaan, että tällaisesta toiminnasta voidaan määrätä korotettu jätevesimaksu.

Halpaa ei ole hulevesiverkostoon liittyminenkään. Kouvolan Vesi veloittaa siitä kiinteän 1 500 euron maksun omakotitalotonteilla. Rakennuksen tai tontin koko eivät vaikuta laskun summaan.

Etelä-Kouvolassa entisen Anjalankosken alueella toimivalla Kymen Vedellä hinta on halvempi: tontin rakennusoikeuden perusteella 680–1 100 euroa. Kouvolan Veden hintaan sisältyy arvonlisävero, Kymen Vesi ei sitä peri lainkaan.

Myös yhtiöiden vuosimaksuissa on merkittävä ero. Kouvolan Vedellä omakotitalon vuosimaksu on 99,20 euroa ja Kymen Vedellä 67,92 euroa.

Kouvolan Veden toimitusjohtaja Ari Mikkelä kertoo, että liittymismaksuilla kuitataan viemäreiden rakentamiskustannuksia. Tontin omistaja saa hulevesiviemärin liittymähaaran valmiiksi rakennettuna oman tonttinsa rajalle.

Kymen Veden pienempiä hintoja selittää se, että yhtiö aloitti hulevesiverkoston rakentamisen jo 1960-luvulla Kotkassa. Kymen Veden alueella jo lähes puolet asemakaavoitetusta alueesta on hulevesiviemäröity, kun Kouvolan Veden toiminta-alueella vastaava alue on paljon pienempi. Kymen Vedellä on myös enemmän verkostoon liittyneitä maksavia asiakkaita.

Vaikuttaa siltä, että Kouvolassa on vetkuteltu asiaan tarttumisen kanssa, ja tämän takia täällä maksetaan nyt kovempaa hintaa. Kouvolan Vesi on myös yrittänyt pyristellä irti vuonna 2017 solmitusta sopimuksesta, jonka perusteella vesiyhtiön pitää huolehtia hulevesien viemäröinnistä.

Viime vuonna kaupunki tuli vastaan ja päätti korvata aiempaa isomman osan, puolet, hulevesikustannuksista.

Menneiden vuosien laiminlyönnit näkyvät myös muussa vesijohtoverkostossa, jossa on merkittävästi korjausvelkaa. Viime vuonna Kouvolan Vesi saneerasi vanhaa ja korjasi uutta verkostoa liki kahdeksalla miljoonalla eurolla.