Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen rikoslaki on edelleen liian kevyt

Oikeusvaltiossamme Suomessa rikollisia suojellaan edelleen liiankin kanssa. Lehdistö ei juurikaan rikollisten kuvia näytä sivuillaan kaikelle kansalle – ainoastaan hyvin poikkeavissa tapauksissa näin tehdään. Joissain muissa valtioissa rikollisten kuvat julkaistaan, vaikka asian käsittely olisi vielä keskenkin. Mielestäni Suomessa olisi siirryttävä samanlaiseen käytäntöön. Se olisi varsin hyvä muutos, että ihmiset tunnistaisivat nämä pahantekijät jo turvallisuudenkin takia.

Koskelan nuoret murhaajat vapautetaan piakkoin koevapauteen. He olivat vankilassa vaivaiset kolme vuotta. Tapahtuneen jälkeen otin kantaa rikoslain saamattomuudesta. Voidaan siis todeta, että näiden nuorten uhrin henki, ei paljon heille maksanut – puhumattakaan uhrin omaisten henkisistä kärsimyksistä. Toisaalta oliko pojalla ketään riittävän läheisiä, koska tuollaiseen tilanteeseen aikanaan joutui? Näille murhaajille valtio kuitenkin kustansi loistavat olosuhteet vankilassa. Eräs rikosoikeuden professori tosin on sanonut, että jonkun lapsia ovat pahantekijätkin. Siispä lähtökohdat onnettomalle elämälle ovat sitten erittäin heikot.

Jos ihminen toisen ihmisen pystyy murhaamaan, niin uusimisen mahdollisuus on hyvinkin todennäköinen. Valitettavasti nuorella iällä joutuminen tällaiseen pahantekoon saattaa jopa toistua. Näyttämisen halu ei aina katoa mihinkään.

Suomen rikoslaki on edelleen hyvin pehmoinen. Vankiloissamme on myös erittäin hyvät oltavat: saa hyvää ruokaa, lämpöä ja koulutusta. Suomessa riistetään henki toiselta ihmiseltä, ehkä eniten Pohjoismaista. Median mukaan Suomi onkin henkirikostilastoissa kärkimaa muihin Pohjoismaihin verrattuna. Olisikin hyvä saada isompi kansalaiskeskustelu aikaiseksi lain koventamisen johdosta, varsinkin henkirikosten osalta.

Nyt kun uusi eduskunta aloittaa, on suotavaa, että uudet kansanedustajat ottaisivat asiakseen rikoslain muuttamisen reilusti tiukemmaksi. Jalkapantakaan ei välttämättä korjaa rikostilastoja positiiviseen suuntaan. Jos Venäjä olisi vielä ”asiallinen” naapurimaamme, niin Siperiasta voisi ostopalveluna toteuttaa vankilapaikkoja, suomalaisille pahamaineisille vangeille.

Ilkka Sarpola

Herastuomari

Kuusankoski