Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lasten ja nuorten ongelmiin on puututtava

Suomessa kuolee joka viikko keskimäärin kaksi alle 25-v. nuorta huumeisiin. Myös nuorten rikollisuus ja jengiytyminen ovat kovassa kasvussa. Sisä-Suomen poliisi kertoo, että alle 18-v. nuorten tekemät rikokset ovat nousseet neljässä vuodessa 80 %.

Alle 15-v. kohdalla tilanne on vieläkin karumpaa: 213 rikoksesta on tultu jo 425 rikokseen vuodessa.

Tämä huolestuttava tilanne koskettaa monia perheitä koko maassamme. On aika ryhtyä sanoista tekoihin ja aloitettava rakentamaan vahvasti ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Perheitä ja vanhemmuutta on tuettava entistä voimakkaammin. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen on vastattava lasten sekä nuorten tuen tarpeisiin. Lisäksi korjaavia toimia tarvitaan, jotta nyt syrjäytymisuhan alla olevat sekä jo syrjäytyneet nuoret saavat otteen elämästä. Meidän aikuisten on kannettava oma vastuumme ja tehtävä se minkä itse kukin voimme.

Perheillä tulee olla mahdollisuus valita lapsen hoito. Kotihoidon tuella ja kuntalisillä tulisi turvata vaihtoehto hoitaa lapset kotona. Varhaiskasvatuksen laadukkuuteen täytyy panostaa palkkaamalla riittävä määrä ammattitaitoisia lastentarhanopettajia sekä lastenhoitajia. Koulun puolella tukea on saatava oppimisen haasteisiin, neurologisiin ongelmiin sekä käytöshäiriöihin. Ammattitaitoisia koulunkäynninohjaajia on oltava tarpeeksi kouluilla oppilaiden tukena sekä opettajien työpareina. Oppilashuollon on toimittava joustavasti ja tarvittaessa tukea on saatava välittömästi.

Resursseja on löydyttävä, jotta saamme jatkossa tilastojen suunnan muuttumaan. Tarvitsemme tahtotilaa kaikilla sektoreilla ja päättäville tahoille resurssiviisautta kohdentaa varat oikein.

Ann-Niina Turunen

Eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu

Etelä-Karjalan maakuntavaltuutettu

E-K:n hyvinvointialueen 1. varavaltuutettu