Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Itärata on Kouvolalle tärkeä

Itärata on Kouvolan kehitykselle tärkeä hanke. Kouvola on solmukohta joka on investoinut logistiikkaan jonka ytimenä sijainti rataverkossa.

Kouvola hyötyy yhteyden suoristamisesta Porvoon kautta. Myös pääkaupunkiseutu hyötyy, sillä se tuo Kouvolan tarjoaman halvan asumisen ja työvoimareservin. Kouvola tulee osaksi metropolialuetta.

On selvää, että tavanomaisilla taloudellisilla malleilla hanketta ei saada näyttämään kannattavalta.

Näin on ollut myös esimerkiksi kierrätykseen perustuvista yritysten investoinneissa silloin kun jätteet ajettiin penkkaan ja maata päälle. Mutta laajempi ja pitemmän aikajänteen tarkastelu saa nämä välttämättömät investoinnit kannattamaan. Raaka-aineita kun ei ole loputtomasti ja on päästävä tilanteeseen, jossa uutta raaka-ainetta vaan lisätään käytettyihin.

Ratahanketta pitäisi katsoa elinkeinoelämän kilpailukyvyn, ilmastonmuutoksen ja vihreän siirtymän näkökulmasta.

Maapallon tulevaisuus vaatii ihmisten ja logistiikan siirtämistä raiteille. Hankkeet on tehtävä ja niiden rahoitus on hoidettava EU:n kautta.

Tässä on haastetta edunvalvojille. Kun Teneriffalle ollaan rakentamassa kahta rataa EU-rahoilla, pitää pystyä hankkimaan rahat myös näihin perusteltuihin hankkeisiin. Hankkeella on nyt valtava uusi vipu. Nato-Suomen pitkän itärajan luoma logistiikan tarve.

Ehdokas Sheikki Laakso vastustaa valtion osallistumista Kouvolalle tärkeään hankkeeseen. Kouvola onkin ollut automaatti, josta on saanut viedä kaiken pois. Kansanedustajat ovat seuranneet kehitystä tekemättä mitään. Kansanedustajien tehtävä olisi pitää alueensa puolia. Ei jatkoon.

Pertti Eskelinen

Teollisuustalouden DI, eMBA