Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asumiskustannukset karkaavat käsistä

Asuminen ja eläminen kallistuvat päivä päivältä. Siksi ajankohtaisohjelmilla ei ole ollut vaikeuksia löytää aiheita ohjelmiinsa. Inflaatio jatkaa laukalla jo pelkästään ruoan hinnan jatkuvasti noustessa. Juurisyy melkeinpä kaikkiin tämän päivän ongelmiin löytyy sotahullusta naapurista. Tämän kai suurin osa meistä ymmärtää.

Energian hinnan osalta kohtuuttomat hinnat muodostuvat kuitenkin Venäjän lisäksi myös niin sanotusta markkinamallista, jota hieman avattiin MOT-ohjelmassa. On käsittämätöntä, että sähkön hinta muodostuu kalleimman tuotantotavan mukaan  – kuten kaasun, jonka hinta on noussut jyrkästi.

Suomessa sähkön tuottaminen on halpaa. Meitä kuitenkin laskutettiin kalleimman mukaan, joten yhtiöt saivat miljardivoitot. On melko härski systeemi näin ylilaskuttaa tavallisia kansalaisia. Kyllähän tätä varastamiseksikin voisi kutsua. MOTin mukaan tapahtui noin 5 miljardin tulonsiirto kuluttajilta sähköyhtiöille.

Asiaan olisi voitu puuttua korjaamalla nykyistä niin sanottua markkinamallia niin, että kallein tuotantotapa ei olisi määritellyt sähkön hintaa. Tätä energiateollisuus luonnollisesti vastusti, koska nykyisellä mallilla se pääsi parhaiten kuppaamaan kansalaisia.

On myös outoa, että Suomi on puoltanut EU:ssa nykykäytännön jatkamista. Suomessa ei ole oikein mitään tahoa, joka asettuisi tavallisen kuluttajan asemaan puolustamaan kuluttajan etuja. Niin poliitikot kuin asiasta vastaava ministeriö ajaa energiateollisuuden etuja. Näin vaalien alla kyllä kuulee ympäripyöreitä kantoja hintakatoista ynnä muista sellaisista. Viimeistään vaalien jälkeen nämäkin unohdetaan.

Muita nousevia asumiskuluja ovat sitten muun muassa vesi ja jätemaksut. Lisäksi hulevesien osalta niin sanotuilla vanhoilla alueilla Kouvolan vesi on pakkoliittämässä Valkealassa toimivat järjestelmät. Jos se toteutuu, omakotiasujille on tulossa mittavia kustannuksia.

Kiinteistöveron osalta tämä vuosi ei tuonut korotuksia. Vero on kuitenkin jo nyt ilman korotuksia maamme kärkitasoa niin kuin veroprosenttikin. Kiinteistöverouudistus varmasti etenee tulevalla vaalikaudella. Pelkäänpä pahoin, että sieltäkään ei ole tulossa hyviä uutisia omakotiasujille.

Korkojen nousu on myös luonut lisäpaineita lainanhoitokulujen nousun myötä. Inflaatiota vastaan toimitaan asuntovelallisten ollessa sijaiskärsijöinä.

Edellisen lisäksi EU:ssa ollaan kehittelemässä pakkolakia, joka hienommalla nimellä on energiatehokkuusdirektiivi. Se toteutuessaan pakottaa monen omakoti- ja kerrostaloasujan kalliisiin remontteihin.

Kyllä asumisen hinta tämän päivän valossa karkaa käsistä tai on jo karannut. Järkevällä politiikalla asioihin voidaan kuitenkin vaikuttaa. Täytyy nyt toivoa, että uudet asianajamme eduskunnassa paneutuvat asioihin ja pyrkivät vaikuttamaan niin, että asumisen hinta saataisiin kohtuulliselle tasolle.

Kari Koistinen

Valkeala