Kouvola ei avaa harrastuspaikkojaan yli 15-vuotiaille – Kouvolan 900:sta altistuneesta kolme on sairastunut koronavirukseen päiväkodissa tai koulussa

Turvallisuuspäällikkö suosittelee koululaisia kuljettamaan kirjoja kotiin kaiken varalta: "On mahdollista, että luokkia tai kokonaisia kouluja voidaan joutua siirtämään etäopetukseen välittömästi."

Kouvolassa alle 15-vuotiaiden lasten harrastaminen on mahdollista. Isoissa tiloissa ja ulkokentillä voi harrastaa kaksi ryhmää toisistaan erillään. Katja Juurikko

Johanna Tenovirta

Kouvolassa on ollut keväästä lähtien yhteensä lähes 30 korona-altistumista kouluissa ja päiväkodeissa. Kouluissa tai päiväkodeissa altistuneista koronatartunnan on saanut Kouvolan kaupungin tiedotteen mukaan kolme. Jatkotartunnoista kaksi on tarttunut aikuiselta aikuiselle ja yksi oppilaalta oppilaalle.

Tartunnoista muutama on ollut yksityisissä toimipaikoissa ja suurin osa kaupungin toimipisteissä. Karanteeniin on näissä tapauksissa asetettu vajaan vuoden aikana yhteensä lähes 900 henkilöä, kun yksityiset toimijat lasketaan mukaan.

Toistaiseksi koko maassa perusopetuksen koulut ovat lähtökohtaisesti lähiopetuksessa. Yksittäisiä kouluja voidaan siirtää etäopetukseen, jos koronaviruksen epäillään alkavan levitä koulussa. Todetut jatkotartunnat kouluissa ovat kuitenkin olleet niin harvinaisia, että kaikkien oppilaiden siirtäminen etäopetukseen ei ole vielä tarpeellista. Koronatilanteen arvioidaan Suomessa jatkuvan vaikeana edelleen jopa kuukausien ajan.

– Muutaman viikon etäopetuksella ei tässä vaiheessa saavuteta mitään merkittävää hyötyä, Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén sanoo.

Etäopetuspäätös voi tulla nopeasti

Jos koulussa tulee epäilys koronaviruksen leviämisestä laajemmin, koulu siirretään heti etäopetukseen siksi aikaa, kun asiaa selvitetään.

– Koulukirjoja kannattaa nyt raahata normaalia enemmän mukana kotiin. On mahdollista, että illalla tai viikonloppuna tulee tieto siitä, että luokkia tai mahdollisesti jossain tapauksessa kokonaisia kouluja joudutaan siirtämään etäopetukseen välittömästi.

Koronatilanteen arvioidaan Suomessa jatkuvan vaikeana edelleen jopa kuukausien ajan, joten muutaman viikon etäopetuksella ei tässä vaiheessa saavuteta mitään merkittävää hyötyä, Franzén sanoo.

Alle 15-vuotiaiden harrastaminen voi jatkua, vanhempien ei

Alle 15-vuotiaiden harrastaminen on epidemiasta huolimatta edelleen Kouvolassa mahdollista enintään 10 henkilön ryhmissä. Kaupunki ei avaa sisäliikuntatiloja 15–19-vuotiaiden pienryhmien harrastustoiminnalle. Perusteena Kouvolan toiminnalle on toisen asteen opetuksen eli ammattikoulujen ja lukioiden toiminnan turvaaminen sekä pyrkimys ehkäistä koronan brittimuunnoksen leviäminen Kymenlaaksossa.

Brittimuunnos tarttuu Franzenin mukaan ihmisestä toiseen herkemmin kuin tavanomainen koronavirus. Siten se leviää myös lasten ja nuorten keskuudessa herkästi.

– Jos brittimuunnos yleistyisi Kymenlaaksossa, se vaarantaisi kevään ylioppilaskirjoitukset ja pidemmällä aikavälillä vaikuttaisi terveydenhuollon kantokykyyn. Kyse on vakavasta asiasta, hän sanoo.

Isoissa halleissa voi olla kaksi ryhmää

Kouvola on linjannut ohjeet sisätiloissa lasten harrastamiseen poikkeusaikana. Isoilla kentillä ja liikuntatiloissa, kuten jää- ja jalkapallohalleissa sekä ulkokentillä kaksi ryhmää voi harjoitella yhtä aikaa. Ryhmien on kuitenkin pysyttävä kentän eri päädyissä eivätkä ne voi kohdata toisiaan muissa hallin tiloissa. Sisäliikuntatiloissa, joissa on käytettävissä tilapäisiä, kattoon asti ulottuvia väliseiniä voi harjoitella useampi ryhmä samaan aikaan. Nämäkään ryhmät eivät saa kohdata muualla tiloissa.

Maan hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeriö STM ohjaavat sairaanhoitopiirejä ja kuntia rajoittamaan koronan vuoksi kaikkea harrastustoimintaa, mutta käyttämään erityistä harkintaa nuorimpien lasten kohdalla. Pääkaupunkiseudulla 15–19-vuotiaiden harrastaminen on tällä hetkellä mahdollista.

Alle 15-vuotiaiden enintään 10 hengen harrastusryhmien salliminen Kouvolan kaupungin tiloissa perustuu siihen, että toistaiseksi Kymenlaaksosta on löydetty vain muutama viime vuoden puolella todettu koronan brittimuunnostapaus.

– Jos brittimuunnostartuntoja todetaan jatkossa Kouvolassa, myös alle 15-vuotiaiden pienryhmien harjoittelun kieltämistä kaupungin tiloissa harkitaan uudelleen.

Koulutartunnoista ei heru lisätietoja

Kaupunki ei anna julkisesti tarkempia tietoja koulukohtaisista tartunnoista, koska se suojaa tartuntojen saaneiden yksityisyyttä. Työntekijöille ja koteihin jaetaan kuitenkin tietoa koulujen tilanteesta Wilma-viestien kautta. Altistustilanteissa jatkotartunnan saaneet ovat yleensä jo valmiiksi karanteenissa, kun tartunta todetaan, Franzén sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka