Kymenlaakson koronarajoitukset jatkuvat 10. tammikuuta saakka – Tartunnan voi nyt saada mistä vain, johtajaylilääkäri sanoo

Avi antaa päätöksensä kokoontumisiin liittyvien määräysten pidentämisestä torstaina.

Kuvituskuva. Sami Lettojärvi

Johanna Tenovirta

Kymenlaaksoon annetut koronavirukseen liittyvät suositukset ja rajoitukset jatkuvat näillä näkymin tammikuun 10. päivään saakka. Syynä on koronavirusepidemian leviämisvaihe, joka ei ota laantuakseen. Koronakoordinaatioryhmä antoi keskiviikkona kunnille suosituksen jatkaa rajoituksia ja suosituksia, Kymsote kertoo tiedotteessaan. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Kymsote antoi suosituksen jatkaa julkisiin kokoontumisiin liittyvää määräystä samaan ajankohtaan asti.

Aluehallintovirasto on ilmoittanut antavansa tiedon määräyksistä torstaina. Samoin kunnat käsittelevät omaan toimintaansa liittyvät päätökset tämän viikon aikana.

Kymenlaakson koronavirustilanteessa uusien tapausten päivittäinen määrä on hieman laskenut aiemmista viikoista. Samalla positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on painunut alle kahden prosentin. Ilman selkeää tartunnan lähdettä jää uusista tartunnoista edelleen yli neljännes, mikä osoittaa Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan, että virusta on Kymenlaaksossa ja tartunnan voi saada lähes missä vain. Sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt aiempaa korkeampana. Keskiviikkona sairaalahoidossa oli kymmenen potilasta. Koronavirustaudille on tyypillistä, että mikäli sairaalahoitoa tarvitaan, se tapahtuu yleensä noin viikon päästä oireiden alkamisesta. Koronavirustaudissa sairaalahoitojaksot voivat myös olla pitkiä ja kestää useamman viikon.

– Vaikka pieniä viitteitä on, että tilanne Kymenlaaksossa tartuntojen osalta on aiempaa parempi, niin valitettavasti näihin merkkeihin ei voi liikaa luottaa. Hyvä tilanne voi nopeastikin muuttua, koska virusta on niin meidän alueella kuin muuallakin, Mäntymaa sanoo.

Mäntymaa toistaa jo aiemmin sanomansa joulun ja uudenvuoden vietosta:

– Kyllä nyt on paras juhlia joulua ja uutta vuotta niin turvallisesti kuin mahdollista.

Käytännössä se tarkoittaa hänen mukaansa tänä vuonna pienimuotoista juhlintaa ihan lähipiirin kanssa.

– Yhteyttä muihin on hyvä pitää erilaisin etäkeinoin. Koska jouluun kuuluvat myös perinteisesti ikääntyneiden tapaamiset, niin heidän suojelemiseksi on myös otettava kaikki keinot käyttöön.

Kymenlaaksossa voimassa olevat rajoitukset

Yleisötilaisuudet

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään 1.–20.12.

Enintään 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista. Avi ilmoittaa päätöksensä määräyksen jatkosta torstaina.

Julkiset tilat

Kaupunkien ja kuntien urheilu- ja sisäliikuntapaikat suljetaan. Yksityisten liikunta- ja urheilupaikkojen sulkemista suositellaan.

Kaupunkien kulttuuritilojen ja kirjastojen tapahtumat perutaan.

Kirjastojen oleskelutilat, kuten lehtisalit suljetaan. Kirjastojen lainaus ja palautustoiminta jatkuvat siten, että oleskeluaika kirjastossa on enintään 15 minuuttia / käyntikerta. Kirjastoauton liikennöinti keskeytetään.

Museoiden asiakasmäärä rajataan kerrallaan 10 henkilöön.

Nuorisotalot suljetaan ja nuorisopalvelut siirretään verkkoon. Yksittäiset välttämättömät asiakaskohtaamiset ovat mahdollisia sisätiloissa noudattamalla turvavälejä ja käyttämällä maskeja.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suositellaan suljettavaksi.

Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat suositellaan suljettavaksi.

Opetuksen järjestäminen

Lukiot, ammattiopistot ja korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen, mahdollistaen välttämättömän lähiopetuksen, kuten näyttökokeet ja välttämätön käytännönharjoittelu, noudattaen suojautumisohjeita.

Ryhmäharrastustoiminta

Aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan kaikissa tapauksissa keskeytettäväksi. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa voi jatkaa ulkotiloissa.

Ammattilais- ja kilpaurheilun harjoitustoiminta turvataan siten, että kokoontumisrajoituksia tulee noudattaa. Kaikki joukkuelajien ottelut ja pelit suositellaan keskeytettäväksi.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee huomioida erityisen tarkasti, ja heitä tulee suojata koronavirustartunnalta.

Vierailut hoidossa olevien potilaiden luona Kymenlaakson keskussairaalassa, Pohjois-Kymen sairaalassa, Haminan ja Karhulan sairaaloissa sekä kuntoutusyksikkö Hoikussa kielletään 30.11.–31.12.2020. Kielto ei koske Kymenlaakson psykiatrista sairaalaa, palliatiivisen hoidon yksiköitä Villa Apilaa ja Villa Merta, lastenosastoa eikä synnyttäjien tukihenkilöitä. Näissä vierailut sallitaan erillisten ohjeiden mukaisesti. Myös kuolevien ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaisten vierailut sallitaan hoitavan yksikön henkilökunnan kanssa sovittavalla tavalla.

Vierailut asumisyksiköissä

Vain terveet henkilöt voivat vierailla läheistensä luona ja tapaamisista sovitaan aina etukäteen yksikön henkilökunnan kanssa.

Tapaaminen järjestetään joko ulkotiloissa tai sisätiloissa.

Tapaamisen aikana on käytettävä suu-nenäsuojusta koko tapaamisen ajan ja muistettava 2 metrin turvaväli.

Henkilökunta ohjeistaa käsihygieniasta ja suu-nenäsuojaimen käytöstä sekä muista tarvittavista käytännöistä. Tavoitteena on asiakasturvallisuus ja henkilökunnan työturvallisuus. Suu-nenäsuojuksen käyttäjä suojaa läheisiään koronatartunnalta.

Lähikontaktia, kuten kättelyä tai halaamista, tulee välttää. Henkilöstö antaa tarvittaessa lisäohjeet vierailua koskevissa kysymyksissä.

Henkilökohtainen avustaja on verrattavissa työntekijään ja hän suojautuu avustustilanteissa henkilökunnan ohjeistusten mukaisesti.

Ravitsemusliikkeet

Valtioneuvosto tekee päätökset ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoituksista.

Suositukset Kymenlaaksossa

Kasvomaskin käytön suositukset yli 15-vuotialle:

Kymenlaaksossa on voimassa vahva suositus käyttää kasvomaskia:

julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille

julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa

yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)

toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja vapaan sivistystyön opistoissa opiskelijoille ja henkilökunnalle

harrastustoiminnassa

työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan

sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle kaikissa kontakteissa

Lisäksi suojautumista (maskia tai visiiriä) suositellaan vahvasti peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle.

Etätyösuositus ja maskin käyttö työpaikoilla

Suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Maskien käyttöä suositellaan työpaikoilla kaikille, erityisesti jos 2 metrin turvaväliä ei voida pitää. Maskia suositellaan käytettäväksi myös silloin, kun työntekijöillä on turvavälit. Jos on työntekijä työskentelee tilassa yksin, maskia ei tarvitse käyttää.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Yksityis– ja perhetilaisuudet

Suositellaan, että ei järjestetä yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia, eikä tällaisiin myöskään osallistuta.

Liikkuminen ja matkustaminen muualle Suomeen tai ulkomaille

Suositellaan välttämään liikkumista kaikille alueille, joissa koronavirustilanne on Kymenlaaksoa vaikeampi, kuten Uusimaa, Päijät-Häme ja Pohjois-Pohjanmaa. Samoin matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää. Tämä koskee myös kaksoiskansalaisten liikkumista Venäjän ja Suomen välillä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka