Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kokoomus on hukassa oppositiossa

Yle julkaisi maanantaina puolueiden kannatusmittauksen. Isossa kuvassa muutokset ovat maltillisia. Hallituspuolueista vain keskusta onnistui nostamaan kannatustaan edelliseen mittaukseen verrattuna. Pääministeripuolue SDP:lle mittaus näytti 0,6 prosenttiyksikön laskua.

Kiinnostavimmat kannatuskäppyrät löytyvät oppositiosta. Perussuomalaiset näyttää vakiintuvan aiempaa selkeämmin suosituimmaksi oppositiopuolueeksi. Kannatus kasvoi kuukauden takaiseen vastaavaan mittaukseen verrattuna puolella prosenttiyksiköllä.

Jussi Halla-ahon johtaman puolueen oppositiostrategia tuntuu toimivalta. Puheenjohtaja itse on esiintynyt maltillisesti ja puhunut kiihkottomasti niin koronasta kuin taloudestakin.

Kannatusmittauksen tehnyt Taloustutkimus analysoi, että perussuomalaiset ovat onnistuneet saamaan uusia kannattajia kokoomukselta. Tutkimuksen mukaan perussuomalaiset on suosituin yrittäjäpuolue. Tämä taatusti kivistää kokoomusväkeä, jolle kannatuksen vajoaminen alle 17 prosentin on kitkerä paikka.

Kokoomus tuntuu olevan hukassa. Oppositiopolitiikka on ollut omituista yksittäisiin asioihin takertunutta räksyttämistä. Vaihtoehtoa hallituspolitiikalle ei ole osattu sanoittaa.

Puheenjohtaja Petteri Orpon asema alkaa olla tukala. Kokoomuksen puoluekokouksen listoilla puheenjohtajavalinta on seuraavan kerran kesällä 2022. Jos kannatusluvut alkavat sukeltaa, paine puheenjohtajan vaihtoon kasvaa jo aiemmin.

Tällä hetkellä varteenotettavia Orpon seuraajaehdokkaita on kaksi. Mäntyharjulainen Antti Häkkänen ja espoolainen Elina Lepomäki ovat niminä pyörineet kokoomuksen puheenjohtajapörssissä jo jonkin aikaa.

Kymen vaalipiiristä valittu kansanedustaja Juha Rihtniemi nousi Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajaksi vuonna 1965. Kokoomuksen konttauksen jatkuessa Häkkäsellä on mahdollisuus kirjoittaa historiaa uudelleen vuonna 2013 perustetun uuden vaalipiirin osalta.

Muokattu klo 10.11.: Lisätty loppuun maininta Juha Rihtniemestä.