Saappaat jalassa: Näyttelijä Kari Hietalahti myöntää, että aloittaessaan perhokalastuskirjan tekemistä hän ei tajunnut lajista juuri mitään - Nyt hän väittää, että alkeet oppii 20 minuutissa

Tommi Korpelan kanssa tehty kirja Perhokalastuksen jäljillä perustuu asiantuntijahaastatteluihin, joissa näyttelijäkaksikko hölmisteli ja tivasi.

Näyttelijä Kari Hietalahti (kuvassa) on kirjoittanut Tommi Korpelan kanssa perhokalastuksesta tietoteoksen, joka perustuu asiantuntijahaastatteluihin. Antti Rastivo

Matti Tieaho

Näyttelijä Kari Hietalahti tunnetaan innokkaana kalamiehenä, joka muistetaan muun muassa kymmenen vuoden takaisesta televisiosarjasta Kenraali Pancho & pojat Pohjoiskalotilla.

Nyt Hietalahti on kirjoittanut näyttelijä Tommi Korpelan kanssa kirjan Perhokalastuksen jäljillä, jossa perhokalastuksen ulottuvuuksia käydään läpi suomalaisten huippukalastajien kanssa.

Hietalahti korostaa, että hän itse on kymmenen vuotta perhokalastusta harrastaneena lajin alkutaipaleella. Käsitys vahvistui uutta kirjaa tehdessä.

– Kun aloimme haastatella alan mestareita, tajusimme, että emme tajua tästä vielä yhtään mitään, Hietalahti toteaa Matti Tieahon toimittamassa Saappaat jalassa -podcastissä.

Hietalahden mukaan asiantuntijoiden hermot olivat koetuksella, kun näyttelijäkaksikko tivasi ja hölmisteli aiheesta.

Perholla saa muutakin kuin vaelluskaloja

Hietalahti vakuuttaa, että kuka tahansa voi harrastaa perhokalastusta. Se ei ole salatiedettä.

– Väitän, että heittämään oppii kahdessakymmenessä minuutissa.

Perhokalastus on ikivanha kalastuksen muoto. Hietalahden mukaan tuntuma kalaan on ihan toisenlainen kuin kalastettaessa virvelillä, jossa kala väsytetään virvelikoneiston välityksellä.

Kun aloimme haastatella alan mestareita, tajusimme, että emme tajua tästä vielä yhtään mitään.

Kari Hietalahti

Yhä useampi perhostaa muitakin kuin vaelluskaloja. Savonlinnasta kotoisin oleva Hietalahti kertoo vaihtaneensa itsekin virvelin kotivesillään Saimaalla perhovapaan. Hän on saanut perholla muun muassa viisikiloisen hauen.

– Ahvenet ja kaikki pystyy perhostamaan, jopa kuhat.

Parasta on pinturikalastus

Kari "Hissu" Hietalahti avautuu intohimostaan Saappaat jalassa -podcastissä. Matti Tieaho

Hietalahti tunnustaa, että valitettavan usein perhostus vie kalastajan eksoottisiin kohteisiin ulkomailla. Perhovapoja on käytetty useampaan otteeseen myös Kuuban suolaisilla vesillä. Siellä voi kalastaa kotimaisen siian kokoisia kaloja, jotka vievät perhoa kuin se olisi tarttunut metrojunaan.

Hietalahden mukaan Suomen joet eivät ole niin hyvässä kunnossa kuin esimerkiksi Norjassa tai Kuolan niemimaalla Venäjällä.

– Venäjällä Varzina on mahtavin paikka, missä olen kalastanut taimenia. Plus, että siellä on myös lohet seassa.

Hietalahti viihtyy parhaiten jokimiljöössä, jossa pystyy kalastamaan pintaperholla lohta.

– Pinturikalastus on ihan mahtavinta. On järkyttävän jännittävää, kun sen tärpin näkee.

Kuuntele Saappaat jalassa -podcast oheisesta linkistä. Kuulet muun ohella, mitä Kari "Hissu" Hietalahti tekisi, jos Lakselvan "kaupunginjohtaja" tarttuisi vielä toistamiseen hänen perhoonsa.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka