Uudenmaan rajojen sulkeminen on määrä aloittaa yöllä – Kaakkois-Suomen poliisi odotti Kouvolan ja Uudenmaan rajalla tiesulkukäskyä Helsingistä

Kun valtioneuvosto saa annettua soveltamisasetukset, Uusimaa voidaan eristää.

Ylikonstaapeli Jouni Ryhänen odotti perjantai-iltana kello 21 Kuutostiellä Artjärven ja Myrskylän risteyksen kohdalla, että Helsingin poliisi antaa käskyn tiesulkujen pystyttämiseksi. Katja Juurikko

STT ja Joonas Heinonen

Eduskunta päätti perjantaina hieman ennen kello yhtätoista illalla, että valtioneuvoston antama valmiuslain käyttöönottoasetus Uudenmaan eristämisestä saa jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Valtioneuvoston oli tarkoitus vielä perjantaina antaa käyttöönottoasetuksen soveltamisasetukset. Kun soveltamisasetukset on annettu, Uusimaa voidaan eristää.

Kouvolan Sanomat kävi perjantai-iltana kello 21:n aikoihin Kymenlaakson ja Uudenmaan rajalla, jossa Kaakkois-Suomen poliisin ylikonstaapeli Jouni Ryhänen odotti komentokäskyä Helsingistä, jotta tiesulut voitaisiin pystyttää.

Ryhänen päivysti Kuutostiellä Artjärven ja Myrskylän risteyksessä. Kouvolan Sanomien valokuvaaja Katja Juurikko kertoi paikan päältä, että tien varteen oli tuotu jo myös muun muassa tilapäisiä käymälöitä.

Tie-esteitä rakennettiin myös Lahden moottoritielle Orimattilassa perjantaina iltapäivällä. Jussi Nukari

Valtioneuvoston alkuperäinen keskiviikkona annettu valmiuslain 118. pykälän käyttöönottoasetus ei mennyt sellaisenaan läpi perustuslakivaliokunnassa teknisten syiden takia.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ongelma oli se, että samassa valtioneuvoston istunnossa oli annettu valmiuslain 118. pykälän käyttöönottoasetus ja soveltamisasetus. Nämä on perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan annettava erikseen.

Valtioneuvoston uusi käyttöönottoasetus tuli pikavauhtia eduskuntaan, jonka suuressa salissa siitä käytiin kello kuuden tienoilla suhteellisen nopea lähetekeskustelu.

Lähetekeskustelun pohjalta tuore käyttöönottoasetus meni perustuslakivaliokunnan puitavaksi. Valiokunta työsti uutta käyttöönottoasetusta koskevaa mietintöään noin parin tunnin ajan. Eduskunta päättää asiasta valiokunnan mietinnön pohjalta.

Hallitus esittää Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia valmiuslain puitteissa. Valmiuslain 118. pykälä mahdollistaa liikkumisen ja oleskelun rajoittamisen tietyillä paikkakunnilla tai alueilla.

Valtioneuvoston asetusluonnoksessa Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Uuttamaata koskevat liikkumisrajoitukset olisivat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Hallituksen mukaan rajoituksista voidaan poiketa vain työssäkäynnin tai elinkeinon harjoittamisen osalta sekä esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden tai lähiomaisen kuoleman vuoksi.

Uutista täydennetty kello 22.56.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka