Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolan terveyspalveluihin on tulossa muutoksia – Korian, Elimäen ja Jaalan terveysasemista luovutaan

Palvelut keskitetään vuonna 2022 valmistuvaan Ratamokeskukseen.

Kymsoten hallituksen hyväksymä terveysasemia koskeva suunnitelma viime vuodelta on toteutumassa pienin muutoksin. Aikataulusta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Päätavoite on yhdistää eri terveysasemien palvelut isommiksi kokonaisuuksiksi. Digipalveluiden merkitys kasvaa huomattavasti. Tavoite on, että noin 30 prosenttia käynneistä korvautuu erilaisilla sähköisillä palveluilla jo lähivuosina.

Kymenlaakson alueen palvelut nojaavat jatkossa sote-keskusmalliin. Sote-keskukset koostuvat kiinteistä palvelupisteistä sekä niitä tukevista digitaalisista, etä- ja liikkuvista palveluista. Tarkoitus on tuottaa palveluja entistä halvemmalla, mutta kuitenkin niin, että hoito toteutuu.

Ratamo toimii keskuksena

Kouvolan keskustaan on nousemassa sote-keskus Ratamo vuonna 2022. Sen palvelut on suunniteltu kaupungin koko väestölle. Ratamokeskukseen pyritään takaamaan toimivat kulkuyhteydet kunnan kaikista osista.

Peruspalvelujen lisäksi sinne tulee keskitetysti kotisairaala, geriatrinen poliklinikka, perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut, avokuntoutus, näytteenotto, oikomishoidot, palliatiivinen poliklinikka sekä palliatiivisen hoidon. Saattohoidon osalta tilanne on hallintoylilääkäri Kari Kristerin mukaan vielä harkinnassa.

Ratamoon keskitetään myös apuvälinekeskus sekä sosiaali- ja kriisipäivystys.

Ilta- ja viikonloppuajat vielä auki

Kymesoten suunnitelmissa Keltakankaalla, Kuusankoskella ja Valkealassa on hoitaja- ja lääkärivastaanotto, näytteenotto, suun terveydenhoito, kuntoutus, fysioterapian suoravastaanotto ja erikoishoitajan vastaanotto viitenä päivänä viikossa. Mielenterveys- ja päihdevastaanotto palvelee viidesti viikossa tai kysynnän mukaan vähemmän.

Aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat ja ikääntyneiden perustason asiakasohjaus toimivat viisi kertaa viikossa. Vammaispalvelun sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat, perhekeskusten jalkautuvat palvelut ovat saatavilla sopimuksen mukaan.

Viikonloppu- tai iltavastaanotoista ei vielä ole suunnitelmia.

Koria muuttaa

Korian terveysaseman tiloista luovutaan viimeistään Ratamon valmistuttua. Korialla hoidetaan nyt hoitaja- ja lääkärivastaanotto sekä mielenterveys- ja päihdevastaanotto viidesti viikossa ja näytteenotto kahtena päivänä viikossa. Erityistyöntekijät sekä kuntoutus hoituu sopimuksen mukaan.

Sosiaalipalveluista ikääntyneiden perustason asiakasohjaus on viisi päivää viikossa. Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelun sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat, perhekeskusten jalkautuvat palvelut hoidetaan sopimuksen mukaan.

Elimäen nykytiloista luovutaan

Elimäen terveysaseman nykyisistä tiloista luovutaan ja palvelut järjestetään korvaavissa tiloissa. Hoitaja- ja lääkärivastaanotto ja näytteenotto hoidetaan joka arkipäivä. Ellei lääkäriä ei ole saatavilla, elimäkeläiset ohjataan Keltakankaalle. Mielenterveys- ja päihdevastaanottoa, erityistyöntekijöiden palvelua sekä kuntoutusta järjestetään tarpeen mukaan.

Suun terveydenhuolto järjestetään Keltakankaalla tai liikkuvassa palvelubussissa. Leasing-pohjalta toimiva bussi pyrkii Kari Kristerin mukaan aloittamaan kevään kuluessa.

Sosiaalipalveluista ikääntyneiden perustason asiakasohjaus on viidesti viikossa. Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelun sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat ja perhekeskusten jalkautuvat palvelut hoidetaan sopimuksen mukaan.

Jaalan palvelut heikoimmat

Jaalan terveysasema muuttaa nykyistä pienempiin, remontoituihin tiloihin Jaalan palvelukeskukseen. Lääkäri on paikalla kerran viikossa ja hoitaja kahdesti viikossa. Muina päivinä jaalalaiset ohjataan Kuusankoskelle.

Jaalalaisten suun terveydenhoito järjestetään Kuusankoskella ja Voikkaalla sekä palvelubussissa. Mielenterveys- ja päihdevastaanotto, erityistyöntekijät ja kuntoutus palvelevat sopimuksen mukaan. Sosiaalipalveluista ikääntyneiden perusasiakasohjaus hoidetaan viidesti viikossa, muut sosiaalipalvelut sopimuksen mukaan.

Juttua on täydennetty 5.3. kello 10.54.