Saappaat jalassa: Tomi Nevalainen paljastaa, että minkkiloukun paras houkutin saadaan minkistä

Haminalainen pienpetopyytäjä muistuttaa, että supikoira ja minkki vaativat tehokkaita toimenpiteitä. Tässä talkootyössä tarvitaan mahdollisimman monen panosta.

Tomi Nevalaisen minkkiloukussa on sekä laatikkoon rakennettu kiikkulauta ja sen perässä heti tappavat raudat.

Matti Tieaho

Kun puhelimeen tulee illalla viesti riistakamerasta, haminalainen Tomi Nevalainen on puolen tunnin päästä haaskalla. Lähtö on nopea, sillä sitä on harjoiteltu paljon.

Nevalainen juttelee pienpetopyynnin hienouksista Matti Tieahon toimittamassa Saappaat jalassa -podcastissa. Sarjan kolmas tuotantokausi on alkanut, ja Nevalaisen jakso löytyy Soundcloud-palvelusta.

Omasta mielestäni minkki on pienpedoista se kaikkein ikävin.

Nevalainen, 49, aloitti pienriistan pyynnin jo alakouluiässä. Kokenut pienpetopyytäjä toivoisi, että mahdollisimman moni metsästäjä uhraisi aikaa myös pienpetojen pyyntiin. Vieraslajina Suomeen kotiutuneet supikoira ja minkki vaativat tehokkaita toimenpiteitä.

— Kyllä meidän metsästäjien pitää pitää huoli luonnosta ja sen hyvinvoinnista. Hoidetaan ensin riistanhoitopuoli ja pidetään pienpetopuoli kurissa. Sen jälkeen ruvetaan miettimään hyötyriistan verottamista.

Nevalainen pyytää minkkejä loukuilla, mutta supikoiria hän hakee koirien kanssa pintapyynnillä. Termillä tarkoitetaan sitä, että saalis haetaan koirien avulla joko haaskalta tai pelloilta. Nykyisin pyyntiä helpottaa se, että myös valonlähteitä saa käyttää pimeällä.

Pienpetojen perässä koira hakeutuu usein koloihin ja luoliin, josta se ei aina pääse itse ulos. Sitä varten tarvitaan erilaisia maansiirtovälineitä.

<br><br>Mykkä koira toimii parhaiten

Parhaiksi apureikseen Nevalainen nimeää niin sanotut mykät koirat, eli saalista ilman haukkua hakevat koirat. Muun muassa saksanseisojat ovat tehokkaita supikoiran hakijoita. Joku voi ihmetellä, miksi saksanseisoja opetetaan supikoiran perään. Tavallisesti saksanseisojaa käytetään metsäkanalintuja pyydettäessä. Nevalainen toteaa naureskellen, että miksi pilata hyvä pienpetokoira kanalintujen hakemiseen. Pintapyynti on tehokkaimmillaan syys-loka-marraskuussa. Syönnin tarve ja haaskoilla käynti vähenee vuodenvaihteeseen mennessä. Supikoira voi käydä haaskoilla silloin tällöin, mutta se ei jää varsinaisesti syömään. Talven tullen liikkuminen vähenee, joskin supikoiran voi tavata luonnosta myös keväisiltä hankikannoilta. Silloin ne ovat vähärasvaisia ketterämpiä kuin syksyllä. — Kesäaikaan aikuinen painaa viidestä kilosta ylöspäin, talvella se voi tuplat tai vähän ylikin. Talviaikaan supia pyydetään myös pesistä. Luolapyynnissä Nevalainen käyttää itse tanskalaista jackrussellinterrieriä, joka on mukana myös haaskapyynnissä siltä varalta, että supi hakeutuu luolaan tai kivenkoloon.

Kiikkulautaloukku päältä katsottuna. Oikeasta päästä olevasta luukusta asennetaan loukkurauta kiikkulaudan perään.

<br><br>Minkki otetaan loukuilla

Supikoiran pyynti onnistuu haaskoilla, mutta minkki tulee haaskalle harvoin. Nevalainen pyytää minkkejä loukuilla aivan vedenpinnan rajasta.

— Omasta mielestäni minkki on pienpedoista se kaikkein ikävin. Pahinta siinä on se, että se tappaa yli oman tarpeen.

Nevalaisen toimivin pyyntiloukku on kiikkulautamalli, eli filmivanerista tehty pitkä laatikko.

Nevalaisen mallissa minkki ylittää laatikkoon rakennetun kiikkulaudan ja jää jumiin heti tappavien rautojen ääreen. Tällaista tehokasta pyyntiloukkua ei tarvitse joka päivä tarkistaa.

Paras houkutin loukussa on minkin oma haju, eli sukurauhasista puristettu neste. Kalasyöttikin toimii, mutta sen pitää olla tuoretta.

— Jos kala menee vanhaksi, se rupeaa toimimaan paremminkin karkottimena. Minkkiä ja supikoiraa saa pyytä läpi vuoden.

<br>Näätä on lisääntynyt

Myös paikoittain paljonkin yleistynyt näätä käy myös loukkuun. Näätä on Suomessa alkuperäislaji.

— Kun tulin Haminaan 12 vuotta sitten, hyvä oli jos yhdet jäljet talvessa löysi. Nyt niitä on yllättävänkin paljon.

Näätä liikkuu usein kauempana vesirajasta, mutta minkin tavoin näätäkin on reviirillään tuhoa kylvävä otus. Talvisin näätää voi jäljittää koiran avulla, jolloin ahdistettu pienpeto kiipeää usein puuhun haulikolla ammuttavaksi. Näädän pyyntikausi päättyy maaliskuun lopulla.

Tomi Nevalaisen pienpetoapurit: jackrusselliterrieri Sissi ja saksanseisojat Kuura ja Ruuti.

Mäyrä jätetään rauhaan

Mäyräkin luetaan pienpedoksi, mutta tätä lajia Nevalainen pyytää vain poikkeuksellisesti, koska se ei ole linnuille yhtä tehokas uhka kuin supikoirat puhumattakaan minkeistä ja näädistä, jotka kiipeävät ketterästi myös puuhun.

-Mäyrä on meidän alkuperäisiä lajeja, ja täällä meidän alueella kannat ovat aika vähäiset. Annamme niiden olla enimmäkseen rauhassa.

Kettuja Nevalainen pyytää ajokoirien kanssa. Ketut käyvät supikoirien tapaan myös haaskoilla.

— Kettua myös pillitetään, ja parhaiten olen onnistunut keväthankien aikaan, kun ketun on helppo juosta ja se on ollut kiiman jälkeen nälissään.

Syksyllä ketun löytää myös pelloilta puintien jälkeen. Mäyrän pyyntikausi päättyy maaliskuun ja ketun pyyntikausi huhtikuussa: Lapissa 30.4. ja muualla Suomessa 14.4.

Juttu päivitetty 23.1. kello 9:57. Ketun pyyntikausi täsmennetty.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka