Janika Mankki ei enää häpeile metsästysharrastustaan — Hirvenkaataja käy Saappaat jalassa -podcastissä läpi tuoreimman kaatotilanteensa

Hirven kaato on metsästäjälle hieno juttu. Vielä hienompaa on, jos hirvi kaadetaan oman koiran ajoon.

Kun vielä näkymättömissä oleva hirvi lähestyy metsästäjää, tämän syke nousee huippulukemiin. Samalta tuntuu, kun metsästäjä lähestyy koiran pysäyttämää hirveä.

Vielä kiihdyttävämpää on, kun metsästäjän itse kouluttama koira ajaa hirven satimeen ensimmäistä kertaa.

Tämän tilanteen kouvolalainen Janika Mankki, 19, koki muutama viikko sitten, kun hänen kouluttamansa jämtlanninpystykorva Lilli pysäytti hirvilehmän ja kaksi vasaa. Paikan päälle hiipinyt Mankki kertaa tämänkertaisessa Saappaat jalassa -podcastissä, miten kaikki tapahtui.

Kaato oli Lillin ensimmäinen.

— Nyt siitä tuli hirvikoira, kun pääsin tänä syksynä ampumaan sille ensimmäisen hirven, Mankki kertoo.

Lilli-koiralle ensimmäinen kaato

Janika Mankki on kouluttanut 1,5-vuotiasta Lilliä toista vuotta. Kuten kaikki metsästäjät tietävät, kaikista metsästykseen hankituista koirista ei välttämättä tule hyvää metsästyskoiraa. Mankki myöntää itsekin pohtineensa ennen jahtikauden alkua, olisiko luonteeltaan melko pehmeästä Lillistä kaatohommiin. Huoli oli turhaa. Riistaveret ovat kohdallaan.

Kymen riistanhoitopiiri valitsi Mankin viime joulukuussa Vuoden Eränuoreksi. Metsästystä Mankki on harrastanut pienestä pitäen. Hän ampui jo 12-vuotiaana kyyhkyn lentoon, ja hirviä on kaatunut jo puolenkymmentä. metsästystä hän on harrastanut ikänsä.

Suomessa on reilut 300 000 metsästyskortin omaavaa henkilöä. Näistä 7 prosenttia on naisia. Mankki kertoo, että häneltäkin naiset ovat kyselleet sosiaalisessa mediassa, miten lajiin pääsee käsiksi.

Metsästäjistä jo 7 prosenttia naisia

Mankki muistaa nuorempana miettineensä, miten noloa oli tunnustaa olevansa nainen, joka harrastaa metsästystä. Asenteet ovat kuitenkin nopeasti muuttuneet. Ihmiset ymmärtävät, että läheltä hankittu riistaliha on lihana eettisesti hyväksyttävä valinta.

— Enää ei hävetä sanoa, että harrastaa metsästystä. Se on ennemminkin ylpeyden aihe.

Suvussaan kolmatta metsästäjäsukupolvea edustavan Mankin mielestä metsästys tarvitsee myös naisia. Hän vakuuttaa, että metsästä löytyy hienoja elämyksiä. Metsä tarjoaa muutakin kuin saalista.

— Ihminen on luotu kulkemaan luonnossa.

Janika Mankki käy Saappaat jalassa -podcastissä Matti Tieahon kanssa läpi hirvenmetsästyksessä koettuja tilanteita. Mankki pohtii myös, miltä koiranomistajasta tuntuu metsästyskoiria uhkaavat sudet.

Seuraava Saappaat jalassa -podcast ilmestyy 21. joulukuuta. Silloin puhutaan suomenajokoirasta ja jänismetsästyksestä.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka