Retkeilijä Merja Simpanen: Nuku makuupussissa pipo päässä

Saappaat jalassa -podcastissä käydään läpi, mitä kaikkea tarvitaan onnistuneeseen luontoretkeen.

Merja Simpanen käy Saappaat jalassa -podcastissä läpi tärkeimmät varusteet, joita tarvitaan päiväretkillä ja vaelluksilla. Matti Tieaho

Matti Tieaho

Kouvolalainen retkeilyharrastaja Merja Simpanen antaa syysvaeltajille hyvän vinkin: tauolla jalat kannattaa ottaa vaellussaappaista ja niitä voi huuhdella vedessä.

Kouvolan Ladussa lasten, nuorten ja lapsiperheiden luontokoulutuksesta vastaava Simpanen kehoittaa menemään luontoon juuri nyt. Syys-lokakuussa Suomen luonto tarjoaa retkeilylle parhaat puolensa.

— Luonto on nyt kauneimmillaan, kun on erilaisia värejä ja raikas ilma.

Simpanen antaa Matti Tieahon toimittamassa Saappaat jalassa -podcastissä vinkkejä päiväretken tekijöille tai vaikkapa pitempää vaellusta suunnitteleville. Podcastissä käydään läpi vaatetus kengistä pipoon, joka on Simpasen mielestä tärkeä varuste, kun ihminen nukkuu makuupussissa kylmissä oloissa.

— Makuupussissa kannattaa pitää pipo päässä. Sieltä se lämpö karkaa eniten.

Ulkomailla poluilla voi olla ruuhkaa

Simpanen on elämänsä varrella tutustunut vaellusoloihin myös ulkomailla. Hänen kokemuksensa mukaan kansallispuistoissa on sitä enemmän väkeä, mitä kuuluisammassa paikassa ollaan.

— Toisin kuin ulkomaisissa kansallispuistoissa, Repoveden kansallispuistossa saa olla melko lailla omissa oloissaan.

Yksi oleellinen asia retkillä on ruoka. Simpasen mukaan retkiruuat ovat vuosien kuluessa kehittyneet hurjasti. Enää ei reppuun pakata hernekeittopurkkeja. Retkikeittimillä voi luonnossa tehdä ihmeitä.

Merja Simpanen kannustaa retkeilemään lähialueilla. Pohjois-Kymenlaaksossa on paljon muutakin kuin Repovesi. Matti Tieaho

— Trangialla pystyy keittämään melkein mitä vain. On paljon valmiita, monipuolisia pussiruokia.

Eksotiikka on vetänyt ihmistä aina. Kokemuksensa perusteella Simpanen vakuuttaa, että hyviä retkeilykohteita löytyy myös läheltä.

— Kymenlaaksossa on todella paljon paikkoja, mihin mennä.

Simpasen omista retkeilymuistoista parhaat sijoittuvat Repoveden kansallispuistoon. Siellä ei ole ruuhkia, ja maisemat ovat kauniita.

— Ei elämys vaadi pidempää matkaa. Se löytyy tästä vierestäkin.

Suomen luonto on nyt parhaimmillaan

Vaikka suomalainen luonto tarjoaa elämyksiä kaikkina vuodenaikoina, luontoon kannattaa mennä juuri nyt, syksyllä. Hyttysetkään eivät enää häiritse.

— Tähän vuodenaikaan metsästä löytyy myös herkkuja: Marjoja ja sieniä.

Saappaat jalassa podcastin syyskauden kolmas jakso ilmestyy kahden viikon päästä Aleksis Kiven päivänä. Silloin rautalammilainen metsästäjä Jouni Röntynen kertoo tervastulen äärellä, miten kasvatetaan erinomainen metsästyskoira.

Kauden ensimmäisessä Saappaat jalassa -jaksossa tv-tähti Riku Rantala kertoi muun muassa, miten hän syötti pojilleen pässinkiveksiä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka